Nyt mennään Saksaan maitse ja meritse!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Saksa on merkittävä matkailumaa, vaikka eteläisemmän Euroopan hehkutuksessa sitä ei aina ehkä riittävästi muisteta ja mielletä. Nykytilanteessa, jossa matkailun CO2-päästöt ovat joutuneet suurennuslasin alle, Saksalla on myös iso etu puolellaan. Maa on nimittäin Suomestakin käsin saavutettavissa myös maitse ja meritse. Lentää ei välttämättä tarvitse.

Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi

Tämä ”plussa” tuli selvästi esiin Saksan valtion matkailutoimiston Helsingissä järjestämässä German Days -tilaisuudessa, jonka vauhdikas juontaja oli monille televisiosta tuttu toimittaja Riku Rantala.

Kuten illan isäntä, Saksan valtion matkailutoimiston tanskalainen toimitusjohtaja Bo Lauridsen tervetulosanoissaan totesi, Saksa oli viime vuonna (2021) Euroopan toiseksi vierailluin maa Espanjan jälkeen.

Kuva - Haastattelu

Riku Rantala (oik.) jututti matkailulehti Mondon toimitussihteeriä Valtteri Väkevää Oberammergaun tarjoamista luontoelämyksistä.

Matkamedia Tripsterin paikan päällä nauhoittaman ja Paula Kultanen Ribasin vetämän Ekotrippi-podcastin monipuolinen esiintyjäkaarti todisti, että Saksaan ei todellakaan tarvitse lentää. Matka laivalla, junalla ja/tai autolla sujuu aivan yhtä hyvin – ehkä vähän hitaammin, mutta sitä enemmän itse matkastakin ehtii nauttia.

Bo Lauridsen osoitti tilastojen avulla, että junamatkustaminen on hitaasti mutta varmasti lisääntymässä, ja yöpymistilastot tammi-toukokuulta 2021/22 näyttävät Suomen osalta lähes 467 prosentin kasvua! (Tosin, ymmärrettävästi myös pudotus vuodesta 2019 vuoteen 2020 oli tuntuva, peräti -68,5 prosenttia.) Samoin junamatkustamisen suosio on selvässä nousussa, vaikka lentäminen edustaakin yhä lähes 70 prosenttia kokonaisuudesta.

Kulttuurikohteet vetävät

Myös Saksan imago matkailumaana ja kulttuurikohteena on Anholt-Ipsos Nation Brands Indexin lokakuussa 2021 tekemän tutkimuksen mukaan ykkösluokkaa. Sen perässä askeltavat sitten Kanada, Japani, Italia, Iso-Britannia, Ranska, Sveitsi, USA, Ruotsi ja Australia.

Tieltä kannattaa poiketa sivummalle maistelemaan oluen ohessa maailmankuuluja saksalaisia luomuviinejä!

Saksan tähti loistaa erityisesti maan lukuisten kulttuurikohteiden ansiosta, mutta myös luonto ja luontomatkailu ovat isossa roolissa. Bo Lauridsen kertoi, että runsaat 40 prosenttia Saksan pinta-alasta on luontonsa puolesta suojeltua ja maasta löytyy yli 100 luonnonpuistoa. Moottoritieltä kannattaa siis matkalla poiketa vähän sivummalle, ellei muuta niin vaikkapa maistelemaan kuohuvan oluen sijaan vaihteeksi maailmankuuluja saksalaisia luomuviinejä!

Kuva - Saksan viinialueet

Saksan viinialueet. Kuva GermanyMap360°

 Saksan Viinitiedotuksen Teemu Rinta-Mänty (DipWSET) ja Monika Halén kertoivat saksalaisista luomuviineistä ja luonnonmukaisuudesta Saksan viinitiloilla. Ne pyrkivät monin tavoin kestävään kehitykseen. Viinitarhoilla korostetaan sekä ekologisuutta, taloudellisuutta että viiniteollisuuden sosiaalista vastuuta. Lannoitteita ja torjunta-aineita käytetään mahdollisimman vähän ja uusiutuvia energiamuotoja hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

 

Share.

Comments are closed.