Kilta palkitsi vuoden 2023 parhaat

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ulko-Tammio ja muut itäisen Suomenlahden saaret palkittiin vuoden kotimaan matkakohteena, Latvia kulinaarisena matkailumaana, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen matkailuhenkilönä. Matkailutoimittajien Kilta jakoi Matka 2024 -messuilla Helsingissä 18. tammikuuta. Killan sihteerille Ritva Törmäselle myönnettiin Elämäntyöpalkinto.

Teksti Killan palkintolautakunta
Kuva Pekka Numminen

Vuoden kotimaan matkakohde: Ulko-Tammio ja muut itäisen Suomenlahden saaret

Itäisen Suomenlahden kansallispuistossa sijaitsevassa Ulko-Tammiossa pyydettiin matkailijoita pitämään kesällä 2023 puhelimet taskuissaan. Näin lomailijoita kannustettiin ottamaan vapaata sosiaalisesta mediasta ja älylaitteista sekä nauttimaan luonnonrauhasta. Kyseessä oli tiettävästi maailman ensimmäinen puhelinvapaa matkailukäytössä oleva saari.

Puhelinvapaa Ulko-Tammio nousi uutiseksi ympäri maailmaa. Kansainvälisessä mediassa siitä tehtiin yli 1100 lehti- ja televisiojuttua. Myös kotimainen media nosti aiheen kattavasti esille niin lehdissä, radiossa kuin tv:ssä.

Itäisen Suomenlahden saaristo on ollut vähemmän tunnettu kuin Turun saaristo. Itäisen Suomenlahden saaristo on kuitenkin luonnoltaan upea, saarilla on kiinnostavia sotahistoriallisia nähtävyyksiä, joita on kunnostettu ja tehty opasteet.

Palveluita on viime vuosina kehitetty, mutta aito saaristotunnelma ja rauha ovat säilyneet. Saaristosta pääsee nauttimaan myös ilman omaa venettä yhteysaluksella ja vesibusseilla.

Alueen matkailutoimijat ovat onnistuneet myös markkinoinnissaan. Itäinen Suomenlahti on saatu matkailijoiden kartalle, jopa kansainvälisesti. Myös nettisivut ovat selkeät, tietoa löytyy helposti ja sivujen kautta voi halutessaan varata suoraan palveluita.              

https://www.visitkotkahamina.fi/visit-kotka-hamina-fi/saaristo, https://www.luontoon.fi/ulko-tammio

Lisätietoja: Cursor Oy, matkailujohtaja (sij.) Johanna Tyynelä, puh. +358 40 190 2523; johanna.tyynela@cursor.fi                                                                                                                

Vuoden ulkomaankohde: Latvia kulinaarikohteena

Latvia on ollut suomalaisille suosittu matkakohde pitkään. Se on kohde, jossa on kiinnostavaa historiaa, hienoa arkkitehtuuria, luontoa, taidetta ja kulttuuria. Latviaan pääsee helposti myös bussilla tai autolla, sinne ei välttämättä tarvitse lentää.

Viime vuosina Latvia on panostanut määrätietoisesti kohottaakseen maan ruokakulttuurin neuvostoaikojen ”kengänpohjapihvistä” kansainväliselle tasolle. Ravintolatarjonta onkin jo jonkin aikaa ollut ilahduttavan korkeatasoista, myös hyviä kansanpaikkoja unohtamatta. Latviaan on tullut trendikkäitä ravintoloita ja kahviloita, mutta traditionaalisia ja historiallisia paikkoja ei ole jyrätty uuden tieltä.

Osana uusinta ponnistusta ravintoloitsijoita on koulutettu järjestämällä workshoppeja muun muassa tanskalaisten ja islantilaisten huippukokkien johdolla.

Kehitystyö on nyt alkanut tuottaa hyvin tulosta. Tänä vuonna Michelin-oppaan maistelijat kiertelivät ensimmäistä kertaa arvioimassa Latvian ravintolatarjontaa. Yksi ravintoloista, Riiassa sijaitseva Max Cekot sai tähden, yhteensä 26 sai oppaassa maininnan.

Kansainvälisistä virtauksista huolimatta Latviassa arvostetaan maan perinteistä omaa ruokakulttuuria, oman maan tuotteita ja lähiruokaa. Ekologisuus on keskeisellä sijalla ruokakulttuurin kehittämisessä.

Latvian matkailuviranomaiset ja heidän tiedotusorganisaationsa, erityisesti Suomea hyvin tunteva Inguna Žīgure, ovat tehneet hyvää työtä niin, että maan myönteinen kehitys myös ruokakulttuurin osalta on saanut ansaitsemaansa huomiota.

Latvia Travelin nettisivut ovat informatiiviset, niistä matkailija löytää helposti tietoa ja ideoita. www.latvia.travel

Lisätietoja: Investment and Development Agency of Latvia Senior Marketing Project Manager Inguna Žīgure, +371 257 08 577; Inguna.Zigure@liaa.gov.lv

Foreign Destination of the Year 2023: Latvia as a Culinary Destination

Latvia has been a popular travel destination for Finns for a long time. It has fascinating history, beautiful architecture, nature, art, and culture. Latvia can be easily reached by bus or car, and without necessarily having to travel by air.

In recent years, Latvia has made determined efforts to elevate its culinary culture from the Soviet-era cuisine to contemporary international level. The restaurant scene has been delightfully high-quality for some time now, while not forgetting good local eateries. Trendy restaurants and cafes have emerged in Latvia, but traditional and historical places have not been overshadowed by the new.

As part of the latest efforts, restaurateurs have been trained by organizing workshops led by top chefs, including Danish and Icelandic culinary experts.

The development work is now yielding excellent results. This year, Michelin Guide inspectors toured Latvia for the first time to evaluate the restaurant offerings. One of the restaurants, Max Cekot in Riga, received a Michelin star, and a total of 26 restaurants were mentioned in the guide.

Despite international trends, Latvia values its traditional food culture, domestic products, and local food. Sustainability plays a central role in the development of their culinary culture.

Latvian tourism authorities and their information organizations, particularly Inguna Žīgure, who has extensive knowledge of Finland, have done an outstanding job in promoting the country’s culinary culture. Their efforts have garnered the attention it deserves.

Latvia Travel’s website is also highly informative, making it easy for travelers to plan their visit to Latviawww.latvia.travel

More information: Investment and Development Agency of Latvia, Senior Marketing Project Manager Inguna Žīgure, +371 257 08 577; Inguna.Zigure@liaa.gov.lv

Vuoden matkailuhenkilö: Sanna Kärkkäinen

Matkailutoimittajien Kilta on valinnut Visit Rovaniemen toimitusjohtajan Sanna Kärkkäisen Vuoden matkailuhenkilöksi. Hän on ahkera ja osaava matkailualan kansainvälinen ammattilainen, joka on muutamien vuosien aikana polkaissut Lappiin ja Rovaniemelle – joulupukin viralliseen kotikaupunkiin – suuntautuvan matkailun ennen näkemättömään vauhtiin.

Joulumatkailun ennätykset on rikottu taas kerran, tulossa on ennätysmäinen matkailutalvi kautta laajan Lapin.

Toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen on resurssien rajallisuudesta huolimatta onnistunut luotsaamaan Suomen Lapin laajaan kansainväliseen tietoisuuteen. Hyvin suunnattu ja onnistunut viestintä on tuonut mukanaan tuloksia, joista on jo usean vuoden ajan voitu nauttia koko Lapissa. https://www.visitrovaniemi.fi

Lisätietoja: Rovaniemen Matkailu ja Markkinointi Oy, toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen, puh. +358 40 576 3414; sanna@visit.rovaniemi.fi

Elämäntyöpalkinto: Ritva Törmänen

Tammikuun 28. päivänä 2024 tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Ritva Törmänen otti hoitaakseen sihteerin tehtävät Matkailutoimittajien Killassa. Jo tätä ennen Törmänen oli vuodesta 1984 ollut mukana toimittamassa Killan Matkailun tärkeät nimet ja osoitteet –hakemistoa.

Koko pitkän työrupeamansa ajan hän on suorittanut työnsä erittäin vastuullisesti, antaumuksella ja pienellä korvauksella.

Ilman Törmäsen matkailuasioihin paneutumista ja järjestelykykyä monet Suomen matkailutoimittajat eivät olisi saaneet tarvittavaa informaatiota alalta ja pystyneet näin tekemään juttuja ja jakamaan tietoa matkailusta.

Törmäsestä on tullut useille Killan jäsenille ystävä ja luottohenkilö, jonka kanssa jaetaan murheet ja ilot. Törmäsellä on laajat verkostot, ja sihteeri on arvokas linkki jäsenistön ja matkailuammattilaisten välillä. Monille matkailualan ammattilaisille Killan sihteeristä on tullut hyvä tuttava, jonka syvällistä tietämystä ja kokemusta alalla arvostetaan. Palkintoraadin mielestä Törmäsen roolin yhdistyksessä voi kiteyttää näin: Ritva on Killan sielu ja kokoava voima.

 

 

Lisätietoja: Kuvia voi pyytää Killan sihteeriltä, ritva.tormanen@kolumbus.fi

Palkintoraadin puheenjohtajana on toiminut Susanna Särkkä, puh. +358 40 830 7166; susanna.sarkka@elisanet. Raadin muut jäsenet: Timo Elo, Ilpo Musto, Juha Roiha, Marianne Zitting.

Matkailutoimittajien Kilta ry on matkailualaa seuraavien ammattikirjoittajien ja kuvaajien yhdistys, jossa on 104 jäsentä. Yhdistys on perustettu vuonna 1969. Kilta on palkinnut ansioituneita matkailualan kohteita ja henkilöitä vuodesta 1972 lähtien. Matkailutoimittajien Killan puheenjohtaja on Päivi Arvonen puh. +358 40 511 5392; paivi@timantti-idea.net. https://www.matkailutoimittajienkilta.fi

 

Share.

Comments are closed.