Matkamuistoja
Koiramme Rapanui

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Olimme lentäneet Santiago de Chilestä Pääsiäissaarelle, paikkaan josta kaikkialle on  4 000 kilometriä. Eristetympää paikkaa ei ole, mutta halusimme nähdä moait, rannoilla seisovat patsaat.

Teksti ja kuvat Reijo Härkönen

Yhtenä lauantaina äskettäin Helsingin Sanomat kirjoitti ruotsalaisesta Mikael Lindnordista, joka rakastui katukoiraan Ecuadorissa. Nyt Arthur-koira on Ruotsissa ja tarinasta on tekeillä elokuva, pääosassa on  Mark Wahlberg. Sain ajatuksen kertoa omasta koirastamme vielä kauempana kuin Ecuadorissa.

 Pääsiäissaari on maaginen paikka keskellä ei-mitään. Moai-patsaita on ympäri saarta, suuria ja pienempiä, ja on monta versiota siitä, minkä takia saarelaiset niitä aikoinaan pystyttivät. Ehkä esi-isilleen, ehkä muuten vain. Kierrämme saarta autolla, matkan jonka tekee päivässä.

Ystävämme koira

Keskuskylän – kyseessä ei siis ole kaupunki – keskustassa istumme katukahvilaan. Kohta paikalle tulee paikallinen katukoira, jää pöytämme viereen, mutta ei esitä sen enempiä vaatimuksia. Muistaakseni se sai kuitenkin jotain pöydästämme. Kun jatkamme matkaa rannalle, se seuraa mukana. Satamaan on ankkuroitunut Chilen laivaston koulutuslaiva Esmeralda, ja kaupungilla on paljon merijalkaväkeä. (Pääsiäissaari kuuluu Chilelle.)

       Mieliinjäävä matkaystävä oli Pääsiäissaaren koira.

Näin jälkeenpäin olen ristinyt koiramme Rapanuiksi. Rapanui (Rapa Nui) on Pääsiäissaaren nimi paikallisella kielellä ja myös saarella puhutun kielen nimi.

Moai-patsaat vartioivat Pääsiäissaaren rannoilla.

Jossain vaiheessa tiemme koiran kanssa eroavat ja palaamme hotelliin. Tai ei se oikein hotelli ole, paremminkin majatalo. Hyvä silti, tarjosi vuokralle autonkin.

Seuraava aamuna olemme lähdössä aamiaiselle. Kun avaamme oven, terassilla odottaa meidän koiramme. Ei se mitenkään voinut tietää, missä asumme. Löysi silti.

Maailman ympäri

Myöhemmin kävelemme lähirannoilla yhdessä Rapanuin kanssa. Se seuraa meitä kiltisti. Emme silti voineet kuvitella ottavamme sitä mukaan kuten Mikael Lindnord teki, koska olimme maailmanympärimatkalla, Australia, Singapore jne.

Mutta meidän Pääsiäissaaren koiramme ei koskaan unohdu.

Chilen laivasto oli vierailulla Pääsiäissaarella.

Share.

Comments are closed.