Kiltalaiset kokoontuivat pikkujouluaterialle
Armenian Houseen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Punavuorelainen Armenian House valikoitui kiltalaisten pikkujoulukokoontumispaikaksi tarkan seulonnan jälkeen. Illan monipuolinen menu, oikea makujen kimara sai runsaasti kiitosta. Höysteenä pääsimme matkaamaan Juha Roihan johdattamina salaperäiseen Athoksen munkkiluostariyhdyskuntaan Pohjois-Kreikassa.

Teksti Eero Nokela Kuvat Adrián Soto

Päällimmäiseksi muistoksi tuosta muutaman viikon takaisesta jäsentapaamisesta jäi armenialaisen ruoan monipuolisuus ja lihapainotteisuus, mutta kun miettii nauttimaamme menua tarkemmin, sisälsiväthän alkuruoat runsaasti kasviksia. Niiden makua korostivat aidot armenialaiset mausteet ja yrtit. Menun sisältö on pitkälti luomua.

Armenian Housen isäntä Gevorg Sahakayan on työskennellyt ja asunut Suomessa jo 17 vuotta. Ravintolasta voi ostaa mukaan monia armenialaisia tuotteita tai tilata nettikaupasta.

Niin alku- kuin pääruoatkin tuotiin pöytään tarjoiluastioissa, joista jokainen sai ottaa haluamansa määrän samaan tapaan kuin vaikkapa Kreikassa. Kyytipoikana nautimme tietysti armenialaisia viinejä talon suositusten mukaisesti. Jälkiruokana Kilta tarjosi vahvaa armenialaista kahvia ja yrttiteetä. Jotkut tilasivat juomansa viereen lisäksi aitoa armenialaista brandya.

Vierailu Athos-munkkiluostariin

Juha Roiha vieraili pari vuotta sitten Halkidikin niemimaalla Kreikassa. Hän pääsi viettämään Athos-munkkiluostarissa aitoa jokapäiväistä elämää tiukan kurinalaisessa yhteisössä, jonne naisilla ei ole mitään asiaa. Juhan kertoman mukaan luostarissa eletään yhä muinaisen kaavan mukaan aikaisine heräämisineen minuuttiaikataulun mukaan.

Juha Roiha vei kuulijat ikiaikaiseen luostariarkeen, joka on tarkoin säädeltyä ja kurinalaista.

Athokselle ei mennä noin vain hetken mielijohteesta, myös vierailijoiden määrä on tarkoin rajattu. Juha osallistui päivittäiseen elämään ja jumalanpalveluksiin kuten kuka tahansa luostarin asukas. Kuvien ja värikkään kerronnan myötä saimme hyvän käsityksen millaista on elää vailla jokapäiväisiä maallisia huolia.

 

Kiltalaiset olivat tyytyväisiä armenialaiseen ruokaan ja hyvään palveluun. Etualalla Pekka Virolainen.

Armenialainen ruoka on pitkälti luomua. Tyypillisesti ateriaan kuuluu runsaasti alkupaloja, jotka sisältävät niin kasviksia kuin liharuokiakin. Lämpimät pääruoat ovat runsaita. Kattavan menun saa 40 eurolla.

 

 

Share.

Comments are closed.