Kilta jakoi vuotuiset Vuoden parhaat -matkailupalkinnot avajaispäivänä

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Matkailutoimittajien Killan jo perinteeksi muodostunut tapa jakaa Vuoden parhaat -matkailupalkinnot käynnisti odotetut Matka 2023 -messut torstaina Helsingin Messukeskuksessa. Kunniakirjat jaettiin neljässä kategoriassa, tässä palkitut ja Killan perustelut.

Teksti Killan palkintolautakunta
Kuvat Pekka Numminen ja Eero Nokela

Vuoden matkailuhenkilö: Heli Mäki-Fränti

Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti nousi keskeiseksi henkilöksi koko matkailualaa rajusti koetelleen covid-19-pandemian aikana. Hän on pitänyt monenkirjavan elinkeinon puolia vuosina, jolloin tuhansia ammattilaisia lomautettiin tai irtisanottiin toimintamahdollisuuksien vaikeutuessa viranomaismääräyksillä.

Heli Mäki-Fräntin työ ja ansiot on huomattu myös alan eurooppalaisessa edunvalvontaelimessä. Vuonna 2020 hänet valittiin jo toisen kerran Euroopan matkatoimistoliiton ECTAA:n johtoryhmään suurella äänimäärällä. Viime kesäkuisessa kokouksessa hänestä tuli liiton varapuheenjohtaja kaksivuotiskaudeksi 2022-2024.

Liiton johtoryhmään kuuluu seitsemän jäsentä eri puolilta Eurooppaa. Puhetta johtaa Alankomaiden edustaja, muut ovat Kreikasta, Puolasta, Belgiasta, Bulgariasta ja Kroatiasta. Liitto ei aja yksittäisten jäsenvaltioiden tai niiden yritysryhmän asioita vaan koko monimuotoisen matkailualan etua. Pandemian aikana se on pitänyt kokouksia lähes viikoittain.

Matkailualaa on haastettu viime vuosina monilla tavoilla, ja matkailun elpymisen myötä esimerkiksi vaatimukset matkustuksen entistä kestävämmästä kehityksestä vain kasvavat. SMAL on tehnyt työtä vastuullisen matkustuksen parissa ja on parhaillaan partnerina EU:n SUSTOUR-projektissa.
www.smal.fi

Lisätietoja: SMAL ry, toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, puh. +358 9 4133 3500; smal@smal.fi

Vuoden kotimaan matkakohde: PIIRAKKARETKI YLÄ-KARJALAAN

Majatalosta majataloon -hiihtokierros on karjalainen retkipaketti Nurmeksessa. Vaellus alkaa majatalo Puukarin Pysäkiltä Puukarissa ja päätyy Karhunpäässä sijaitsevan Laitalan Lomien kautta majatalo Pihlajapuuhun Nurmeksen Salmenkylässä. Päivämatkat ovat 20 – 30 kilometriä. Hiihdon jälkeen pääsee nauttimaan majatalojen tarjoamaa palkittua Karelia á la carte -lähiruokaa.

Kesällä majatalosta majataloon -kierroksen voi tehdä pyörällä tai meloen. Tarjolla on myös paketteja, joissa tutustutaan karjalaiseen ruokakulttuuriin ja majatalosta majataloon siirrytään autolla. Uusin retki on Majatalosta majataloon herkkujen saunapolku, jossa matkailija voi kylpeä muun muassa savu- ja maasaunassa.

Majatalosta majataloon -retkiä järjestävä Äksyt Ämmät on pohjoiskarjalainen matkailuyritys, joka haluaa tarjota luonnonläheisiä, vastuullisia ja ympäristöystävällisiä lomia. Äksyjen Ämmien lomille on mahdollista tulla julkisilla kulkuneuvoilla, alihankkijoina käytetään mahdollisimman paljon paikallisia yrityksiä ja turisteille tarjoillaan lähimetsien ja -järvien antimia. Elämyksiä voi saada yksinkertaisistakin asioista, vaikkapa lempeistä löylyistä ja majatalon emännän leipomasta ruisleivästä.

Ensimmäiset majatalosta majataloon hiihtoretket tehtiin vuonna 2003. Kahdenkymmenen vuoden aikana niiden suosio on kasvanut ja Äksyjen Ämmien ansiosta Nurmekseen on saatu lisää sekä ulkomaalaisia että kotimaisia matkailijoita. Retkiä on kehitetty unohtamatta kuitenkaan alkuperäistä ideaa. Pääroolissa ovat edelleen luontoelämykset, paikallisuuden ja ympäristön arvostaminen sekä pohjoiskarjalainen ruoka ja kulttuuri.
https://aksytammat.fi

Lisätietoja: Äksyt Ämmät Oy, Yrittäjä Kirsi Partanen, puh. +358 50 477 2570; sales@aksytammat.fi
Yrittäjä Minna Murtonen, puh. +358 400 877085; sales@aksytammat.fi

Vuoden ulkomaan matkakohde: La Gomera

La Gomera on Kanariansaarten kätketty helmi. Seitsemästä Kanariansaaresta toiseksi pienin saari sijaitsee noin tunnin laivamatkan päässä Teneriffasta, mutta se on välttänyt massaturismin. Aurinkovarjorivistöjä ja turismitungosta ei löydy.

La Gomeran pinta-ala on 370 neliökilometriä. Sen halkaisija on noin 20 kilometriä ja asukkaita on noin 22 000. Saaren korkein paikka on Alto de Garajoney 1 487 metrin korkeudessa. Saaren ylängön kansallispuisto on UNESCO:n maailmanperintökohde. Mereltä puhaltava tuuli tiivistyy ylös noustessaan ylängöllä sumuksi ja sateiksi. Tiheät laakeripuumetsät ovat kuin satumetsästä.

Korkeuserot ovat La Gomeralla huikeita, niinpä saari onkin vaeltajien paratiisi. Merkittyjä vaellusreittejä on lähes 70. Kirjo ulottuu helpoista tasamaapoluista vaativiin 20 kilometrin elämyksiin. Vaeltaessa myös saaren upea luonto aukeaa parhaiten. Paras vaellusopas on Rother Walking  Guiden ”La Gomera”.

Lapsiperheille La Gomera ei välttämättä sovi, sillä hiekkarantoja on vähän. Paras ranta löytyy pääkaupungista, viihtyisien pikkukujien San Sebastianista. Palveluja rannalla ei ole, mutta rauhaa senkin edestä. Aidoin Gomera taas löytyy pikkukylistä kuten Vallehermososta, Hermiguasta ja Agulosta. Paikalliseen ruokakulttuuriin pääsee tutustumaan pikku ravintoloissa eri puolilla saarta, myös kansallispuistossa.

Saarelta puuttuvat korkeat hotellit; Teneriffan puoleisella rannalla sijaitseva saaren suurin hotelli Jardin Tecina sulautuu lähes näkymättömästi ympäröivään luontoon.
www.tourspain.es

Lisätietoja: Espanjan matkailutoimisto, Oficina Española de Turismo, puh. +358 9 441 992, helsinki@tourspain.es

Vuoden 2022 tunnustuspalkinto: Kristina Cruises

Pandemian iskiessä keväällä 2020 kotkalainen perheyritys Kristina Cruises Oy ei jäänyt seuraamaan tumput suorana matkailun alhoa, vaan ryhtyi suomalaisella sisulla ideoimaan.

Kristina Cruises uudisti brändiään ja on nyt tutusti Kristina periaatteena tarjota suomalaisille tarkasti suunniteltuja yksilöllisiä yhteismatkoja niin ympäri Eurooppaa kuin kaukokohteisiinkin. Päätuotteena ovat Euroopan jokiristeilyt.

Kesällä 2021 Kristina toi markkinoille uuden matkailuinnovaation Kristina Rails -yhteismatkat, jossa liikutaan junalla hyödyntäen VR:n raideverkostoa. Matkan vierailukohteet sekä hotellit ja ruokailupaikat on valittu suosien yksityistä yrittäjyyttä ja uniikkeja kohteita. Aluksi matkoja tehtiin vain kotimaassa, nyt myös ulkomailla.

Matkustusrajoitusten hellittäessä kesäkuussa 2021 Kristina Cruises lähetti matkaan ensimmäisen yhteismatkaryhmän ulkomaille jo heinäkuussa.

Yhtiölle on juuri myönnetty ensimmäisenä suomalaisena matkanjärjestäjänä Travelife for touroperators -vastuullisuussertifikaatti. Kristina on osoittanut täyttävänsä yli 200 ISO-standardisoinnin mukaista kriteeriä. Niitä ovat mm. yrityksen yhteiskunta-, ympäristö- ja biodiversiteettivastuu sekä ihmis- ja työoikeudet.

Kaikki Kristina yhteismatkat on luokiteltu niiden aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen mukaan. Asiakkaan ostaessa matkan, sen hinnassa on 4H-yhdistyksen Taimiteko, jonka kautta Suomeen istutetaan uutta metsää.
www.kristina.fi

Lisätietoja: Kristina Cruises, toimitusjohtaja Anu Markkanen, puh. +358 50 33 93 502; anu.markkanen@kristina.fi

Matkamessujen ammattilaispäivänä Messukeskuksessa vieraili yli 7000 matkailusta kinnostunutta. Nähtiin riemukkaita jälleennäkemisiä kolmen vuoden koronapiinan jälkeen.

Kuvia voi pyytää Killan sihteeriltä, ritva.tormanen@kolumbus.fi

Share.

Comments are closed.