Kesäinen vierailu Tammisaareen – Alvar Aallon Villa Skeppet hurmaa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Teksti Katarina Boijer
Kuva Päivi Arvonen

Tunnelmallinen Tammisaari on oivallinen päiväretkikohde, ja vierailevia kiltalaisia hemmoteltiin hehkuvalla auringolla, historialla ja kulttuurilla.

Vanhassa kaupungissa sijaitseva uhkea hirsirakennus, Villa Matkasto on Killan jäsenen ja Matkasto-verkkolehden perustajan Päivi Kaarina Laajasen perheen kakkoskoti, ja nyt myös majoitustoimintaa tarjoava entinen leivintupa.

Laajanen tarjosi kiltalaisille herkullisen aamiaisen, ja kertoi kahvittelun lomassa rakennuksen historiasta. Yli 200-vuotias talokaunotar on sisustettu viehättävillä vanhoilla esineillä ja huonekaluilla. Menneen maailman charmia henkivä villa säästyi onnekkaasti Tammisaaressa riehuneelta tulipalolta vuonna 1821, jonka jälkeen kaupunkiin ei saanut enää rakentaa kaksikerroksisia taloja.

 Villa Matkasto tarjoaa majoitusta 2 – 6 hengelle, ja hinnasto löytyy yrityksen nettisivuilta.

Saimme kokea välimerellistä tunnelmaa ja Alvar Aallon muotoja.

Villa Matkastoon tutustumisen, sekä vanhan kaupungin kävelykierroksen jälkeen kiltalaiset suuntasivat Villa Skeppettiin, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystävälleen Göran Schildtille ja hänen vaimolleen Christinelle.

Göran Schildt oli innokas purjehtija, ja hänet tunnetaan parhaiten Välimerelle suuntautuneista matkoistaan. Matkakirjojen lisäksi monipuolinen herra kirjoitti myös kaunokirjallisia teoksia, elämänkertoja sekä esseitä.

Rakennus on Aallon suunnittelemista yksityiskodeista viimeinen ja myös pienin. Nykyisin sen omistaa säätiö, ja se avautui yleisölle vuonna 2020.

Talo tuntuu kokoaan suuremmalta. Suuret ikkunat antavat paljon valoa, ja eri tasoissa olevat huoneet luovat tilan tuntua. Kulmaikkuna suuntautuu suoraan merelle, ja pihaa koristaa kaunis lummelampi. Olohuoneessa on esillä Schildtien keräilemää esineistöä, ja kaiken yllä komeilee purjetta muistuttava katto.

Villa Skeppetiin voi tutustua opastetulla kierroksella, ryhmän koko on maksimissaan 10 henkeä. Opastuksen voi varata Villa Skeppetin nettisivuilta.

Mukavan leppoisa päivä oli erittäin onnistunut, ja kiltalaiset kiittävät kaikkia järjestäjiä!

Share.

Comments are closed.