Joensuu valmistautuu kulttuurin unelmavuoteen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Suomen kaupungeista erityisesti Joensuu tuntuu hallitsevan markkinoinnin suvereenisti. Kaupungin edustajat vaivautuvat säännöllisesti reissaamaan ainakin pääkaupunkiseudulle kertomaan matkailu- ja kulttuurihankkeistaan.

Teksti Marja-Liisa Kinturi
Kuva Tero Pajukallio

Marraskuun alkupuolella Joensuun kulttuuritoimen johtaja Katri Leppänen ja Kulttuurin unelmavuosi -hankkeen projektipäällikkö Anne Mujunen kutsuivat matkailuväkeä Helsinkiin kuuntelemaan, miten kaupungissa vietetään ensi vuonna Kulttuurin unelmavuotta.

Joensuu on päättänyt tarjota ihmisille elämyksiä kulttuurista, hyvästä karjalaisesta ruoasta sekä ilonpidosta. Viimeksi mainitusta antoi näytteitä kansanmusiikkiyhtye Polenta, jonka taidokkaista esityksistä ja omista sävellyksistä makupaloja antoivat yhtyeen soittajat Aino, Veera, Olli ja Mikko. Taitavat muusikot opiskelevat Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla.

Katri Leppänen korosti, että kulttuuri kuuluu kaikille, joten kaikkiin Joensuun kulttuurivuoden tapahtumiin on vapaa pääsy.

Vuosi käynnistyy 20. tammikuuta avajaisilla Botaniassa, missä taiteilija Kari Kolan valotaide yhdistyy lumesta ja jäästä rakennettuihin spektaakkelimaisiin patsaisiin ja ympärillä pyöriviin maagisiin valohahmoihin. Anne Mujusen mukaan pohjana on käytetty kuntalaisille tehtyä kyselyä heidän toiveistaan, ja suunnittelua on tehty 48 eri tahon kanssa. Tulossa Kulttuurivuoden mittaan onkin sekä isoja, festivaalityyppisiä tapahtumia, konsertteja, teatteriesityksiä, taidenäyttelyitä että työpajoja sekä ”kulttuurin ja taiteen ’törmäyttämistä’ odottamattomissa paikoissa”.

Katri Leppänen kertoo, että ajatus unelmavuosien järjestämisestä pohjautuu mm. ylimaakunnalliseen yhteistyöhön, minkä lisäksi kukin kaupunki tekee unelmavuodesta näköisensä. ”Hankkeen aikana pyritään juurruttamaan pysyviksi uusia käytäntöjä, verkostoja ja toimintatapoja, joilla edistetään kulttuurin savutettavuutta ja elinvoimaa”, Katri Leppänen painotti.

Kulttuurin unelmavuoden lopulla 29. marraskuuta 2023 Joensuun kaupunki täyttää 175 vuotta. Se tarjoaa hyvän syyn juhlia. Luvassa onkin Leppäsen ja Mujusen mukaan merkkipäivänä suuri kansalaisjuhla Joensuun Areenalla.

Share.

Comments are closed.