Joe Biden. Thaimaa saa odottaa. Lentäjät koulunpenkille.
Rokotetodistuskiista. Mallorcalle prenikka. Madam Irene palaa.
Mount Everest. Karjala. Lentoyhtiöt listattiin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Vuosi 2021 on alkanut vauhdikkaasti. Ensin hulinoitiin demokratian pyhällä paikalla Capitol-kukkulalla Washington DC:ssä, sitten Yhdysvallat sai uuden, tolkullisen presidentin. Nyt maat eri puolilla maailmaa sulkeutuvat omaan kuoreensa estääkseen koronavirusmuunnoksen leviämisen. Donald Trump vetäytyi murjottamaan ökykartanoonsa Floridaan, mistä naapurit eivät tykänneet. Historian epäsuosituin presidentti ehti vielä viime töinään höllentää matkustusrajoituksia ja armahtaa tuomittuja roistoja.
Presidentti Joe Biden perui ensi töinään Trumpin matkustushöllennykset maassa riehuvan pandemia vuoksi, ja julisti maskipakon valtakautensa 100 ensimmäiseksi päiväksi. Hän myös lupasi jatkaa Barack Obaman aloittamaa Kuuban kurituksen löysäämistä. Risteily- ja lentoliikennerajoitusten poistaminen saa kiitosta alan toimijoilta, ja hyvä niin. Eivät ne ole enää tätä päivää.

****

Thaimaahan vasta syksyllä

Juuri kun ehdimme kertoa hyviä uutisia, Thaimaa ei päästä ulkomaisia turisteja maahan ennen syksyä. Koska pandemiatilanne elää joka puolella maailmaa, on syytä olla tarkkana. Lentoyhtiöt ja matkanjärjestäjät myyvät nyt lentoja ja matkapaketteja kiihtyvällä tahdilla ja kauppa käy hyvin. Menossa olevan Finnairin kampanjan sanoma onkin: Nyt on edullista, päätä lähteä, varaa heti, mutta voit vaihtaa matkapäiviä vielä elokuussakin.

****

Ilo oli ylimmillään Joe Bidenin kannattajien leirissä, liput liehuivat niin Bidenin kotikonnuilla kuin Washingtonissakin. Maailma saattoi hengittää vapaammin. Kuva Gayatri Malhotra.

Lentäjiä kutsutaan koulutukseen

Finnairista puheen ollen, yhtiö on julkaissut (vaikka ei siitä vielä paljon tiedota) koko kesäliikennekauden ohjelman. Sen mukaan lentoja aletaan lisätä pääsiäisestä. Lomautetuille lentäjille on laadittu paluukoulutusohjelma, joka on läpikäytävä ennen kuin pääsee sorvin ääreen. Airbus A350-ohjaaja Ari Huusela on yksi kutsun saaneista. Hän toivoo pääsevänsä kuivalle maalle maailmanympäriyksinpurjehdukseltaan ajoissa, pidetään peukkuja urhealle miehelle.
Lentoja lisätään roppa kaupalla, ja on syytäkin, sillä ensi kesän pakettimatkojen myynti käy kuin rajuilma. Pikasilmäys kertoo, että Kreikka tulee olemaan – jos hyvin käy – kesän suosituin pakettimatkakohde ja siellä erityisesti Hania Kreikassa. Sinne Finnair lentää viitenä kesäkuukautena peräti yhdeksän lentoa viikossa, saaren toiselle pääkentälle Heraklioniin kolme, Rodokselle kahdeksan jne. Kun tiedetään, että myös TUI, Tjäreborg ja Apollomatkat vievät suomalaisia Kreikkaan omilla yhtiöillään, palattaisiin toissakesäisiin lukemiin. Vielä ei kuitenkaan kannata korkata kuohujuomapulloja. Kreikka on nimittäin juuri päättänyt rajuista matkustusrajoituksista tietyksi ajaksi.

****

Ei lennolle ilman rokotetodistusta

Julkisuudessa väännetään nyt rokotetodistuksesta. Sen vaativat yhä useammat lentoyhtiöt, Finnairkin jo Suomeen tulevilta matkustajilta tietyistä maista. Ei heru ymmärrystä niille professoreille, jotka ovat jyrkästi esimerkiksi EU-tasoisen rokotepassin käyttöönottoa vastaan. Se kuulemma eriarvoistaa. Kreikka on esittänyt rokotepassia, EU:ssa siitä keskustellaan, mutta jäsenmaat ovat eri mieltä. Jos haluaa matkustaa, on mentävä koronatestiin ja jos tulos on negatiivinen, siitä pitää saada englanninkielinen todistus ja sitten, huraa, matkaa! Mitä ihmeen eriarvoistamista tuossa on?
Kuinka monella meistä onkaan vielä tallessa keltainen vihkonen, johon merkittiin jopa jäykkäkouristusrokotukset keltakuumeesta puhumattakaan. Se piti olla mukana ja näyttää pyydettäessä. Proopuska toimi hyvin ja tuskin eriarvoisti ketään.

****

Mallorca saa UNWTO-sertifikaatin

Mallorcan lomasaaren matkailuneuvosto Fundació Mallorca Turisme on saanut
ensimmäisenä eurooppalaisena matkailuneuvostona arvostetun UNTTWO.QUEST-
sertifikaatin. Sen myöntää Maailman matkailujärjestö UNTWO, ja sen saajat edustavat
korkeaa laatua ja toimivat esikuvina muille kohteille. Mallorca on maailman neljäs kohde,
joka saa kyseisen sertifikaatin. Sertifikaatti on tunnustus tavasta, jolla saari kehittää ja
hallinnoi matkailualaa.
Tällainen uutinen pamahti tietoomme pari viikkoa sitten. On syytä onnitella Mallorcaa ja sen matkailuviranomaisia. Kuinka monen ensimmäinen ”oikea” seuramatka (nykyinen pakettimatka) suuntautuikin Mallorcalle (kuten kirjoittajan) jo iloisella 60-luvulla!

****

Espanjan matkailutoimisto palaa

Moni muistanee vielä Pohjoisella Makasiinikadulla sijainneen Espanjan matkailutoimiston
ja sen tarmokkaan päällikön Irene Pérez Molinan. Nyt hän on palannut yli vuoden
poissaolon jälkeen, myös toimiston osoite on sama. Tervetuloa Iréne, kyllä on kaivattu.
Toisaalta, Espanjan-matkailu on ollut samalla tavalla poikki kuin kaikkialle muuallekin
kohta vuoden verran. Madam Irene toivoo, että poikkeusolojen jälkeen asiat voisivat palata
normaaleiksi. Sitä me kaikki toivomme. Nyt vain vauhtia rokotuksiin ja sitten menox!

****

Korkea kuin Mount Everest

Pari metriä, mitä väliä, sanotaan. No on sillä merkitystä, minkä korkuinen on maailman korkein vuori. Nepalilaiset ja kiinalaiset ovat nyt mitanneet Sagarmathan eli Mount Everestin korkeuden. Ennen korkeus vaihteli 8 848 ja 8 850 metrin välillä.
Siis on syytä panna mieleen lukema 8 848,86 metriä eli noin 8 849 metriä. Turistin silti kannattaa muistaa tärkein periaate matkalla: vuoret kaukaa, kirkot ulkoa, kapakat sisältä.
Nyt ei enää tarvitse pähkäillä, kuten Pisan kaltevan tornin kanssa: Wikipedia antaa sille viisi eri korkeutta.

****

Karjala mielessäin

Entisen kotiseudun asioita on mukava seurata, etenkin jos siellä tapahtuu jotain myönteistä. Koli pantiin jo kuntoon, ja nyt kesällä ja syksyllä piti monelle asiakkaalle siellä antaa ei-oota. Bomban kylpylä laitettiin myös kuntoon, ja nyt Bomban omistaja, paikallinen osuuskauppa PKO, ilmoitti suuresta investoinnista Pielisen rannalle Bomban kylpylän ja karjalaiskylän viereen. Pian Pielisen maisemia voi ihailla luksushotellin ikkunoista. (Ylä-) Karjalasta kajahtaa.

****

Turvallista lentomatkaa?

On taas listattu maailman turvallisimmat lentoyhtiöt ja ne, jotka jäävät jonon jatkoksi. Qantas on ykkönen, Air New Zealand kakkonen, Qatar on viides ja Finnair 17:s. Parhaiden erot ovat pieniä.
Ja sitten ne hännänhuiput, joita on parikymmentä. On ollut arveluttava ilo lentää monella itsemurhayhtiöllä. mm. Pakistan International, Aeroflot, Nepal Airlines. Vihonviimeistä listalla ei ole tullut kuitenkaan koettua: se on Pohjois-Korean Kim Jong-unin luottoyhtiö Air Koryo.

****

2021

Onhan tämä ollut erikoista aikaa. Koska me matkailutoimittajat olemme journalisteja emmekä ennustajia, tämä jatkuu. Palataan asiaan ehkä syyskuussa. Killan netti jatkaa kuitenkin kuten ennenkin. Ajassa-blogi ilmestyy ainakin kuukausittain.

****

Kirjoittajat ovat Matkailutoimittajien Killan jäseniä ja mielipiteet heidän omiaan.

 

 

Share.

Comments are closed.