Italialaista seikkailun makua Etelärannassa: Todellinen fiasco! EI, vaan ”Fiasco?”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uuden ravintolan avaaminen on aina jännittävää, ja yrittäjällä riittää riskejä, vaikka taustalla olisikin alan vahvoihin nimiin lukeutuva keittiömestari Henri Alén.

Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi

Niin myös Kauppatorin kupeeseen aivan kulman taakse Etelärannan puolelle avatussa italialaistyyppisessä ja lasikattoisella kesäterassilla varustetussa ravintolassa, jonka Alén on nimennyt (varmuuden vuoksi?) Fiascoksi?. Siis nimi kysymysmerkillä! Loppuvuosi ja tulevaisuus näyttävät, kumpi merkki nimen perään kuuluu.

Nimi viittaa myös viiniin

Henri Alén kertoi pohtineensa ystävineen uuden italialaistyyppisen ravintolansa nimeä ja miettineensä ääneen, mikä olisi pahinta mitä sen kanssa voisi sattua. Joku oli todennut, että sittenhän siitä tulisi varsinainen fiasco! Niinpä nimeksi tuli Fiasco? (Logossa on varmuuden vuoksi kysymysmerkki perässä!) Fiascoksi kutsutaan Italiassa tiettävästi myös valtavan kokoista viinipulloa! Sopiihan sekin!

Ravintoloiden kesäsesonki on toukokuussa parhaillaan alkamassa ja Alén ennustaa alalle loistava kesäkautta huolimatta kohonneista kustannuksista ja ajoittaisesta työvoimapulasta. Fiasco työllistää päivittäin 6–12 henkeä. ”Tässä on joutunut kehittämään erilaisia työprosesseja ja uuden henkilöstön perehdyttäminen vie aina aikaa. Kustannuspaineissa raaka-aineita pitää hankkia entistä tarkemmin ja hävikin vähentämiseen kiinnitettävä huomiota sekä ennen kaikkea tulkita, mitä ihmiset haluavat. Meidän tehtävämme on tarjota asiakkaille elämyksiä,” Henri Alén muistuttaa.

Seikkailun makua!

Ensi näkemältä Fiascon sisäpihalla lasikaton alla istuessa nimi vaikuttaa aika kaukaa haetulta. Italialaistyyppisessä ravintolassa on paljon muutakin italialaista kuin vain herkkuja pursuava ruokalista. Oman säväyksen tunnelmalle antaa terassin takaosaan parkkeerattu perinteinen italialainen jäätelökärry, josta Viljami lappaa vieraille maistiaisia rapeisiin, omassa ravintolassa paistettuihin vohvelitötteröihin. Parmesan-jäätelö on Fiascon ikioma herkku – suussa sulavan vaniljajäätelön kruunaa nimittäin tötterön päälle ripoteltu parmesan-juustoraaste. Aika eksoottinen makuyhdistelmä kieltämättä, mutta pientä seikkailuahan ihminen kesällä kaipaa. ”Meidän tehtävänä on tarjota asiakkaille elämyksiä,” ravintoloitsija ja keittiömestari Henri Alén muistuttaa. Fiasco ei siinäkään suhteessa tuota pettymystä. Ja italialainen ruokahan on tunnetusti maittavaa.

Jäätelömestari Viljami viimeistelee vaniljatötterön parmesaaniraasteella.

Share.

Comments are closed.