Hyppää kyytiin!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Teksti Marja-Liisa Kinturi

Kuvat Flixbus ja Marja-Liisa Kinturi

Ilmastonmuutoksen seurauksena koettu lentohäpeä on koitunut maata pitkin matkustamisen ja erityisesti bussi- ja junamatkailun hyödyksi.

Hiilidioksidipäästöillään se päihittää omalla autolla matkustamisen ja varsinkin ilmastoa rasittavan lentomatkustuksen mennen tullen.

(ks. Flixbusin taulukko alla).

Nyt vihreäsävyisten autojen kyydissä voi kulkea aina Vaasasta Varsovaan ja sen myötä pitkin ja poikin muuallekin Eurooppaan.

Vaasasta Varsovaan

Reitti Vaasasta Tallinnan ja Riian kautta Varsovaan avattiin viime heinäkuussa yhteistyössä Tallinkin kanssa, mutta yli puolet (65%) matkoista tehdään silti Suomen rajojen sisällä. Suosituin bussireitti on Helsingistä Turkuun ja takaisin.

Ulkomaille näillä vihreäkylkisillä busseilla suunnataan Tallinkin reitillä Suomenlahden yli Viroon ja sieltä edelleen Puolaan ja Varsovaan.

”Reitiltä on helppo poiketa myös Vilnaan, Berliiniin ja/tai Krakovaan”, huomauttaa yhtiön Puolan, Ukrainan ja Baltian maiden toiminnoista vastaava toimitusjohtaja Michal Leman.

Dynaaminen hinnoittelu

Kuten lentoyhtiöilläkin, hinnoittelu on dynaamista, eli mitä useammin hintaa kysytään, sitä korkeammalle se hilautuu.

Asiakkaille houkuttelevaksi bussin valitsemisen lentämisen sijaan tekee ilmastokysymysten ohella erityisesti suorat yhteydet, hinta, tiheä liikennöinti ja mahdollisuus ottaa mukaan enemmän matkatavaraa, vaikkapa polkupyörän!

Yhtiö markkinoi reittejään erityisesti ympäristöystävällisyydellä ja on Puolan, Ukrainan ja Baltian maiden liiketoiminnasta vastaavan johtajan Kamila Zalewskan mukaan sitoutunut toteuttamaan hiilineutraalit matkat Euroopassa vuoteen 2040 mennessä.

Tulevien kahden vuoden sisällä Flix ja yhteistyökumppani Scania tulevat käyttämään bussiensa polttoaineena nesteytettyä kaasua ja biokaasua (LNG ja LBG). Tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä keskimäärin 80 prosentilla samalla, kun reittejä laajennetaan ensi keväästä lähtien ottamalla mukaan useita isompia ja pienempiä kaupunkeja.

Ja kertoohan sen vanha laulukin: ”Linja-autossa on tunnelmaa…”

Share.

Comments are closed.