Hamina Tattoossa kohtaavat saksalainen täsmällisyys, New Orleansin paraatit ja Karibian rytmit

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kansainvälinen sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo on törmäyttänyt rauhanomaisesti kansoja ja kulttuureja eri puolilta maailmaa jo 30 vuotta. Tämän vuoden sotilassoittokunnat tulevat Suomen lisäksi Saksasta, Hollannista, Skotlannista sekä Trinidad ja Tobagosta, joka marssii steelpan-rumpujen tahdissa.

Teksti Taina Värri

Hamina Tattoo -festivaali peruuntui vuosina 2020 ja 2021 samasta syystä kuin muutkin tapahtumat meillä ja maailmalla. Löytääkö satatuhatpäinen yleisö taas 20 000 asukkaan pikkukaupunkiin, kun edellinen festivaali järjestettiin viimeksi vuonna 2018?

Kuva - Laivaston-soittokunta

Laivaston soittokunta. Kuva Niko Sieppi.

Kuva - Laivaston-soittokunta_Lyömäsoittajat-vas-Aki-Riihimäki-ja-oik-Tomi-Salo-heittelevät-symbaalia-rannalla

Laivaston soittokunta: Lyömäsoittajat, vas. Aki Riihimäki ja oik. Tomi Salo heittelevät symbaalia rannalla. Kuva Niko Sieppi.

Ainakin tapahtumaan on panostettu. Luvassa on sotilasmusiikin lisäksi muun muassa jazzia, tangoa, Suomi-reggaeta, New Orleans -rytmejä, tangoa ja klassista musiikkia. Nuorille tarjotaan ilmaiskonsertti Normipäivä, jossa Nelli Matula esiintyy Puolustusvoimien varusmiessoittokunnan showbandin kanssa.

Tämän konsertin, kuten myös Hamina Tattoon marssishow-esitysten pääareena on ainutlaatuinen Hamina Bastioni: Roy Mänttärin suunnittelema Euroopan suurin kesäajan telttakatos, nousevat katsomot 2 500 katsojalle ja Suomen paras ulkotila-akustiikka.

Tattoolle on varattu oma katu kojuineen. Raatihuoneentorilla nähdään suuri yhteinen paraati, kun eri maiden soittokunnat saapuvat yhteissoittoon ympyräasemakaavan säteittäisiltä kaduilta kaupungin keskipisteeseen.

Kuva - Skotlannin kuninkaallisen rykmentin säkkipilliorkesteri ryhmäkuva

Skotlannin kuninkaallisen rykmentin säkkipilliorkesteri.

Idyllisten puutalojen pihoilla järjestetään konsertteja, ja Raatihuoneella on Tove Janssonin taidetta. Sen naapurissa esittäytyvät Jukka Rintalan puvut ja taideteokset sekä Mitalisade, jossa on esillä muun muassa valtioneuvos Riitta Uosukaiselle ja kenraali Erkki Setälälle myönnettyjä kunniamerkkejä.

Tänä vuonna Hamina Tattoo -festivaalin värikylläisyyttä himmentää Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Merellisessä Tervasaaressa toimii paikallisen legendaarisen merimiespersoonan Patu Patasen varjotapahtuma, jolla on myös yhteistoimintaa kaupungin virallisen festivaalin kanssa.

Tervasaaren ohjelmassa yhdistyy riemukas ITE-toiminta kaupungin viralliseen tarjontaan. Yleisöä viedään tarvittaessa jopa veden alle viikolla nähtävissä sukelluskellonäytöksissä. Vanhassa Tullikamarissa on kahdessa kerroksessa merenkulkuun liittyvä museo, joka jokaisen on koettava itse.

Tänä vuonna Hamina Tattoo -festivaalin värikylläisyyttä himmentää Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Tämä on otettu huomioon muun muassa kaupungin liputuksissa ja joissakin ohjelmanumeroissa. Tattoo-viikon perjantaina järjestetään myös perinteinen ekumeeninen seppeleenlasku sodan uhrien ja kaatuneiden muistolle. Tänä vuonna mukana on edustaja anglikaanisesta, luterilaisesta, juutalaisesta, ortodoksisesta ja islamilaisesta tataarien seurakunnasta.

Kuva - Skotlannin-kuninkaallisen-rykmentin-säkkipilliorkesteri_Marssikapellimestari

Skotlannin kuninkaallisen rykmentin säkkipilliorkesteri, marssikapellimestari.

Hamina Tattoo 11.-16.7.2022.

Mini Tattoo Helsingin Senaatintorilla 11.7. klo 12.00.

 

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.