Floridan ihmemaa
Teksti ja kuvat Harri Nyman
Sen näkee jo lentokoneesta: Floridassa on hiekkarantaa yllin kyllin, ja rantaviivan vieressä ja lähistöllä on tiuhaan rakennettuja alueita korkeine rakennuksineen ja vähän kauempana amerikkalaiseen tyyliin tehtyjä väljiä omakotitaloalueita, usein uima-altaineen. Sitten onkin tasaisen tyhjää, ja tylsääkin, kunnes Meksikonlahden puolella sama toistuu. Tietysti iso poikkeus on Keski-Floridan Orlando, amerikkalaisten ja muidenkin turistien suuri huvipuisto suunnilleen Atlantin ja Meksikonlahden puolessavälissä.
Auto ja luottokortti tärkeimmät
Mikäli Floridaan haluaa tutustua laajemmin, ilman autoa se on lähes mahdotonta. Miamissa tosin julkinen liikenne toimii aika hyvin, ja pääseepä Miamin lentokentältä junalla mm. sata kilometriä pohjoisempana olevaan ”suomalaiskaupunkiin” Lake Worthiin. Onneksi auton vuokraaminen on kuitenkin kohtuuhintaista ja helppoa. Miamin lentokentällä on useita autovuokraamoja, ja ainut ongelma vuokraamisen jälkeen on tien löytäminen ulos Miamin ruuhkista. Itse ajelin pohjoiseen aivan rannikon tuntumassa kulkevaa A1A-maisematietä pitkin, mutta hienojen merimaisemien katselemisen ohella sai myös varautua varsin hitaaseen liikenteeseen. Kun myöhemmin jatkoin Lake Worthista Orlandoon, siirryin suosiolla moottoritielle, jossa liikenne sujui juohevasti ja mukavan leppoiseen tahtiin – nopeusrajoitus oli korkeintaan 65 mailia tunnissa eli vain hieman yli 100 km/h.
Suomalaiskeidas Lake Worth
Suomalaisia arvioidaan asuvan Lake Worth-Lantanan alueella kolmisenkymmentätuhatta, joista toisilla on vakituinen asuinpaikka alueella, mutta monet lennähtävät ”snow birdin” tapaan talvehtimaan Floridaan. Eli jos Espanjassa talvensa viettäviä suomalaisia kutsutaan muuttolinnuiksi, Floridassa he ovat lumilintuja, samoin kuin muualta Yhdysvalloista ja Kanadastatulevat talviasukkaat. Lake Worth-Lantana on varsin tyypillinen amerikkalainen, monikaistaisten teiden halkoma asuin- ja liikealue, jossa ei ilman omaa autoa juuri pärjää. Tosin Lake Worthin keskusta itsessään on pikkukaupungin tuntuinen, onhan siellä suomalaiskahvilakin. Atlantin ranta on muutamien mailien päässä. Suomalaisten sosiaalinen elämä vaikuttaa viikon käynnin jälkeen varsin vilkkaalta. On illanviettoja, ”kotibileitä”, järjestötoimintaa, kokouksia ja hyvin monelle se tärkein: golf. ”Golf on tärkeää jo liikunnankin kannalta”, sanovat monet suomalaisgolfarit, jotka usein pelaavat lähes joka päivä. Golfkenttiä tuntuu olevan joka kulmilla, eivätkä hinnat päätä huimaa. Kentille pääsee tammikuussa korkeasesongin aikaan keskimäärin 40-70 dollarilla, joka sisältää golfauton. Suomalaisten suosima kävellen pelaaminkin on useimmiten sallittua, ja silloin hinta on vieläkin edullisempi. Kenttien kunto ja taso vastaavat tammikuussa suunnilleen suomalaisen keskivertokentän kesäkuntoa. Tosin golfiin saa kulumaan Floridassa huomattavasti enemmän rahaa jos haluaa pelata huippukentillä – mikäli niille ylipäätään otetaan vierailijoita.
Orlandon huvipuistot
Lake Worthista ajelee Orlandoon noin neljässä tunnissa, joista viimeinen tunti ainakin perjantairuuhkassa menee odotteluun Orlandon liikennevaloissa. Tuntuu siltä, että kaikki ovat tulleet tänne, eikä ihme, onhan tammikuu huippusesonkia kun Yhdysvaltain pohjoisosissa hytistään pakkasissa ja ennätyslumikinoksissa, ainakin tammikuussa 2015. Ruuhkat vain jatkuvat Disney Worldissa, tai siis niissä neljässä suuressa eri teemaisessa huvipuistossa, joita Disney Worldiksi kutsutaan. Lasten suosikissa Magic Kingdomissa joutuu jonottamaan joka laitteeseen ellei ole ollut tarpeeksi fiksu ja hankkinut etukäteen ns. fast passin, joka oikeutta ohituskaistaan. Niiden määrä tosin on rajoitettu. Pahin ruuhka oli ”Seitsemän kääpiön vuoristorataan”, jossa pisin jonotusaika oli peräti kaksi ja puoli tuntia. Ei, en jonottanut. Alueella kulkeminenkin on vaikeaa, kun väkeä on niin paljon, ja ryntäileviä pikkulapsia ja lastenrattaita on uskomaton määrä. Hieman rauhallisempaa on toisessa huvipuistokokonaisuudessa ”tulevaisuuden” Epcot Centerissä ja kaikkien miellyttävintä mielestäni Disneyn HollywoodStudioilla, jossa pääsee tutustumaan elokuvan maailmaan. Elokuvateemaa tarjoaa myös toinen alueen suuri huvipuisto Universal Studios, joka jäi minulta näkemättä. Pääsylipun hinta Disneyn huvipuistoihin vaihtelee riippuen siitä haluaako vierailla vain yhdessä puistossa vai useammassa. Yhden päivän aikuisten lippu useampaan puistoon maksoi tammikuussa 165 dollaria (noin 155 e) ja sen lisäksi peritään vielä parkkimaksu 17,50. Ei siis hirveän halpaa lystiä, eivätkä hodarit, hampurilaiset tai olut ole Disneyssä halvimmasta päästä. Ennakkosuunnittelu on tärkeää, ettei aika kulu hukkaan jonottaessa. Onneksi Disney Wordin opaskirjoja ja nettioppaita ja -vinkkejä on runsaasti.
Huippugolfia Streamsongissa
Orlandosta tunnin matkan päässä Lakelandissa, keskellä Floridaa, on upouusi, vanhan fosfaattikaivoksen päälle rakennettu Streamsong-golfkeskus. Streamsongin kaksi kenttää on arvostetussa Golf Digest-lehdessä rankattu Floridan parhaimmistoon, ja suomalaisittain mielenkiintoista on että kentillä on osan vuodesta golfautojen käyttökielto. Suomalaiset kun mieluiten pelaavat golfia kävellen, kun taas amerikkalaiset suosivat golfautoa ja kävellen pelaaminen on usein kiellettyä. ”Me haluamme suosia kävelyä sekä kentän kunnon että liikunnallisuuden vuoksi”, sanoo Streamsongin markkinointijohtaja Thomas Parke. Links-henkinen Streamsong olikin tammikuussa aivan loistavassa kunnossa, vaikkakin kova tuuli häiritsi ensimmäisenä päivänä peliä. Koska Streamsong sijaitsee oikeastaan keskellä ei mitään, ja matka sinne ei ole aivan lyhyt, yöpymistä kentän yhteydessä sijaitsevassa upeassa hotellissa kannattaa harkita. Tosin hintataso sekä hotellissa että kentillä on huomattavasti korkeampi kuin esim. Lake Worthissä. Kun ympärillä ei ole minkäänlaisia suuria kaupunkeja tai muita valolähteitä, iltaisin pääsee pilvettömällä säällä ihailemaan aivan uskomatonta tähtitaivasta. Itse en ole koskaan, missään nähnyt vastaavaa tähtiloistoa!
Lyhyt käynti South Beachilla
Streamsongista ajelee ”pikkuteitä” Miamiin 5-6 tunnissa, ja jälleen viimeiset tunnit saa hikoilla Miamin ruuhkissa. Lentokentältä pääsee bussilla tai taksilla rantalomakohteeseen ja bilettäjien paratiisiin South Beachille vajaassa tunnissa. Matkalla ei iltaisin juuri kannata pysähdellä, Miamin keskustassa kun on alueita, jotka eivät välttämättä ole turistille kovin miellyttäviä. South Beach on iltaisin kuin mikä tahansa mukava rantalomakohde missä päin maailmaa tahansa: tammikuinen ilta on lämmin, ulkona istutaan syömässä, yöklubit kutsuvat halukkaita drinkille tai bailaamaan ja kaduilla liikkuu paljon ihmisiä.
Suoralla lennolla Miamiin
Floridan-matkat muuttuivat viime talvena huomattavasti helpommiksi kun Finnair alkoi lentää välilaskutta Helsingistä Miamiin. Menomatka kestää yleensä noin 11 tuntia, takaisin pääsee vähän nopeammin. Viime talvena suihkuvirtaukset olivat muutaman kerran niin voimakkaita, että paluumatka Miamista Helsinkiin oli todella nopea. Oma lentoni kesti vain 8 tuntia 45 minuuttia, joka on kohtuullisen uskomatonta. Talvikautena 2015-2016 Finnair jatkaa Miamin-lentojaan ja aloittaa suorat lennot jo lokakuussa kahdella viikkovuorolla.
Dollarin kurssi ja muutama vinkki
Yhdysvallat on aivan viime aikoina muuttunut suomalaisille huomattavasti kalliimmaksi matkailumaaksi dollarin kurssin ripeän nousun myötä. Kun vielä viime vuonna (toukokuussa 2014) yhdellä eurolla sai 1,38 dollaria, tämän vuoden huhtikuussa eurolla saa enää 1,08 dollaria. Hotellit ovat siis muuttuneet huomattavasti kalliimmiksi, samoin autonvuokraus. Silti Florida on edelleen varsin kohtuuhintainen matkakohde: bensa on halpaa, ruoka kohtuullisen edullista ja esim. vaatteet halvempia kuin Suomessa varsinkin jos käyttää hyväkseen erikoistarjouksia ja outlet-myymälöitä. Pikaruokaa saa pikkurahalla. Ja yhdessä asiassa Florida tuntuu olevan talviaikaan lyömätön: sää on todella usein aurinkoista, lämpötila on useimmiten yli 20 astetta, eivätkä illat ja yöt ainakaan rannikolla tunnu lainkaan kylmiltä. Amerikkalaisten ystävällisyys on tunnettua, ja palvelualttius turistipaikoissa, myymälöissä ja ravintoloissa on yleensä huippuluokkaa. Kyllä Floridassa kelpaa turistina ja golfarinakin olla, varsinkin jos lompakossa on pari luottokorttia ja alla auto.