perjantai, 27 toukokuun

Venäjän matkailu romahtaa Ukrainan takia

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Venäjän matkailu romahtaa Ukrainan takia

Torstai 22.5.2014 klo 10:15 – Reijo Härkönen

PIETARI – Tuleva matkailukausi pelottaa Venäjän matkailualaa. Ukrainan kriisin ja Krimin miehityksen vuoksi peruutuksia on tullut paljon, ja tulevan kauden varaustilanne on monen yrittäjän mukaan katastrofaalinen.

Keskustelemme aiheesta Pietarissa Sokos-hotellien ja laivayhtiö St Peter Linen edustajien kanssa. Matkailuyrittäjille peruutukset ja kielteinen ilmapiiri tulivat osin yllätyksenä. Ukraina on kaukana, mutta ihmisten Venäjä-vastaisuus tuli yllättäen. Tosin jos kaikkia Venäjää arvostelevia nimitetään nykyään Venäjällä fasisteiksi, ei ole ihme, jos ”fasistit” eli me eivät välttämättä halua matkustaa Venäjälle.

Sokos-hotelli Vasiljevskin markkinointijohtaja Hanna Tiitola totesi Pietarissa vierailleelle journalistiryhmälle, että kesän matkailu ei näytä lainkaan hyvältä. Kyse on Venäjän imagosta, vaikka tilanne Venäjällä ei ole muuttunut mihinkään aikaisempaan verrattuna. Moni matkailija haluaa osoittaa käyttäytymisellään, ettei hyväksy Vladimir Putinin väkivaltapolitiikkaa ja jättää nyt Venäjän-matkan väliin, siitäkin huolimatta, että rupla on nyt matkailijalle edullisempi kuin koskaan. Vuosi sitten eurolla sai 38 ruplaa, nyt 50.

Myös Suomen suuntaan matkailu on vaikeuksissa. Euro on kallis venäläisille, ja monet pelkäävät ihmisten suhtautumista venäläisiin turisteihin. Tuohan nähtiin hyvin konkreettisesti Kööpenhaminan euroviisuissa: sellaista buuausmyrskyä Venäjää vastaan ei ole koettu missään!

Tulevaisuutemme ei ole meidän käsissämme, toteamme Pietarissa. Matkailun ja suhteiden kehitys on isompien hallussa. Venäjä olisi turistille nyt halpa ja ruuhkaton kohde. Mutta kuka uskaltaa lähteä, koska se voitaisiin kokea tueksi Kremlin politiikalle.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun matkailu on kompastunut poliitikkojen kaivamaan kuoppaan, oli syytä tai ei.

Share.

Leave A Reply