perjantai, 20 toukokuun

Secret Helsinki: Tiedänkö itse, tiesitkö sinä?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Milla Leskisen ja Jiri Kerosen kokoama matkaopas Helsingin salaisuuksien äärelle vie 125 salaiseen tai muuten vähän tunnettuun kohteeseen pääkaupunkiseudulla.

Teksti Marja-Liisa Kinturi

Kuvat Marja-Liisa Kinturi ja Adrián Soto

Englanninkielinen, taskukokoinen opaskirja tarjoilee uutta, hauskaa ja mielenkiintoista  tietoa myös kaltaisilleni paljasjalkaisille hesalaisille. En esimerkiksi ole koskaan syventynyt tarkastelemaan katujen valurautaisia kaivonkansia Helsingin keskustassa.

Vuonna 1999 – siis jo 20 vuotta sitten – sveitsiläisen, Helsinkiin asettuneen taiteilijan Denise Zieglerin taideteokset ”Epigrammeja Helsingin kaupungin jalankulkijoille” ilmestyivät katukuvaan. Ne sijaitsevat aivan ydinkeskustassa. Seuraavan kerran keskustassa liikkuessasi katso, onnistutko löytämään edes yhden. Seuraavalla teatterikäynnilläni niksautan takuulla myös niskojani ihaillakseni Kansallisteatterin kattokupolin upeita antiikin Kreikan jumalhahmoja.

Englanniksi tuoreen matkaoppaan on kustantanut ranskalainen Jonglez Publishing.

Matkaoppaan kustantaja on ranskalainen Jonglez Publishing, jolta on ilmestynyt tätä ennen nelisenkymmentä matkaopasta salaisuuksien äärelle ympäri maailmaa A:sta eli Amsterdamista Wieniin ja Washingtoniin (D.C.). Thomas Jonglez sai matkatessaan Peshawarissa, Pakistanin pohjoisosassa, idean kartoittaa kotikaupunkinsa Pariisin salaiset ja vähän tunnetut mutta sitäkin mielenkiintoisemmat kohteet.

Kotiin palattuaan hän vietti seuraavat kaksi vuotta kiertelemällä ystävänsä kanssa Pariisia ja kartoittamalla sen erikoisuuksia. Leipätyö terästeollisuudessa kuitenkin jatkui, kunnes harrastus vei mukanaan ja hän perusti kustantamonsa vuonna 2003. Sen jälkeen hän on enemmän tai vähemmän kiertänyt maailmaa perheineen ja asuu nykyisin Rio de Janeirossa vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa – asuu, jos nyt malttaa pysyä paikoillaan. Jonglez Publishing kustantaa erilaisia opaskirjoja yhdeksällä kielellä ja niitä myydään 30 maassa.

Siis, mitä muuta erikoista Helsingistä löytyy kaiken nähneelle ja kokeneelle matkailijalle? Secret Helsinki luettelee mm. siirtolapuutarhat pikkuruisine mökkeineen, Pihlajamäen hiidenkirnut, Seurasaaren ulkomuseon vaivaisukot ja Arabianrannan hirsipuukallion sekä monta muuta hauskaa kohdetta. Pitänee lähteä lenkille!

 

Share.

Comments are closed.