perjantai, 27 toukokuun

Muistojen ilta arvokkaissa puitteissa
Kilta täytti 50 vuotta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Matkailutoimittajien Kilta on saavuttanut vakaan ja ansaitun keski-iän. Sitä juhlittiin arvokkaissa puitteissa SOK:n entisen pääkonttorin, nykyisen Radisson Blu Plaza -hotellin Juhon salissa. Ilta sujui leppoisasti menneitä muistellen maittavan ruoan, juoman,arpajaisten sekä yhdessäolon siivittämänä ja huipentui Harri Nymanin laatimaan Beatles-musiikin aikamatkaan ja yhteislauluun All my loving.

Teksti Eero Nokela

Kuvat Kari-Veli Lehtonen

Paljon on maailma muuttunut siitä hetkessä kun Killan perustava kokous pidettiin 50 vuotta sitten. Päivä oli maaliskuun 19. ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin toimittaja Martti Silvennoinen. Häntä seurasivat Raimo O. Kojo, Seppo J. Partanen, Sinikka Salokorpi, Timo Rautava, Markku Marttinen, Eero Nokela ja Heikki Kähkönen.

Killan puheenjohtaja Reijo Härkönen toivotti kiltalaiset ja kutsuvieraat tervetulleiksi.

Tervetulopuheessaan nykyinen puheenjohtaja Reijo Härkönen valoi uskoa tulevaisuuteen: Killalla on hyvät mahdollisuudet säilyä hengissä seuraavatkin 50 vuotta jos vain intoa riittää. Laadukasta matkailujournalismia tarvitaan tästä eteenpäinkin.

Kun kävimme tammikuun pakkasilla tutustumassa mahdolliseen juhlapaikkaan, jäimme sanattomiksi. Taiteilija Juho Rissasen vaikuttavat lasimaalaukset vetivät huomiomme täysin, ja päätös oli sillä selvä: tänne me tulemme.

SOK:n vuonna 1921 valmistunut pääkonttori muuntui Radisson Blu Plaza -hotelliksi kesällä 1999. Viime vuonna se voitti kansainvälisen The Leading Business Hotel of Finland -palkinnon.

Maittavan buffet-pöydän kimpussa Hilkka Kotkamaa (vas.), Kirsti Sergejeff ja Anne Mujunen Joensuusta.

Juhlamme aluksi Plazan asiakkuusjohtaja Heikki Päätalo kertoi talon historiasta ja erityisesti Juhon saliksi nimetyn sisääntuloaulan tarinan. Kolmen lasimaalauskokonaisuuden aiheet ovat Purjeiden ylösvetäminen ja Nuotanveto, Totuuden punnitseminen ja Tilinpäätös sekä Puolukan puhdistus ja Kansanvääntäjät. Ne kaikki kuvaavat osuustoiminnan ydinalueita.

Muisteluja, sattumuksia, ilonpitoa

Viiteenkymmeneen vuoteen mahtuu kymmeniä matkoja lähialueille, mutta myös kaukomaille. Kiltalaiset ovat matkanneet eteläiseen naapuriin, Viroon, niin neuvostoaikana kuin uuden itsenäisyyden koitettuakin. Olemme nähneet sen valtavan muutoksen mikä heimoveljien maassa on tapahtunut. Vieraamme Tallinnasta, Malle Kolnes, toi terveiset juhlivalle Killalle yhteistyökumppaneiltamme (Mall Oja, Visit Tallinn ja Margus Sameli, Estonian Tourist Board).

Tervehdyksen kiltalaisten rakastamasta Virosta toi Malle Kolnes. Hänelle Visit Tallinn on tuttu takavuosilta, nyt hän ryhtyy hoitamaan jälleen Suomi-yhteyksiä.

Malle kertoi palaavansa hoitamaan Suomi-kontakteja bussiyhtiömatkanjärjestäjiin. Tätä on toivottu, ovathan vierailijamäärät Suomesta Viroon kääntyneet yllättäen laskuun.

Yhteistyökumppanit Virosta toivat kukat ja onnentoivotukset Killalle sekä toivottavat hyvä jatkoa!

 

Seppo J. Partanen kertoi Killan toiminnasta puheenjohtajakaudellaan (1975 – 1976), Tuula Palmunen-Saari puolestaan aivan alkuvuosista. Rauni Vornaselle olivat jääneet mieleen monet matkat vuosikymmenten varrelta. Pertti Ruohosen kesken matkaa hajonnut passi nauratti nyt, mutta kielenhuoltomatkalaista ei lainkaan aikoinaan. Konsulaattivierailuhan siitä seurasi.

Seppo J. Partanen johti Kiltaa vuosina 1975-1976.

Onnistuneen illan juonsi ammattitaidolla teeveestäkin tuttu Juha Roiha.

Juhla-ateriasta arpajaisiin ja Harrin Beatles-matkaan

Ei juhlaa ilman maittavaa ateriaa! Plazan keittiö tarjosi parastaan: salaatit, mausteinen kikhernovuoka ja kukkoa viinissä, nam! Arpajaisten päätoivon, Aurinkomatkojen lahjakortin voitti Sören Viktorsson. Arvokkaita palkintoja lahjoittivat lisäksi Tallink Silja, Eckerö Line ja Finnair Shop. Arvoimme kassikaupalla Otavan lahjoittamia uutuuskirjoja. Kilta kiittää lahjoittajia!

Juhlaillan huipentumaksi oli Harri Nyman, yksi Suomen tunnetuimpia Beatles-tietäjiä, laatinut musiikillisen yhteenvedon yhtyeen maailmanvalloituksesta. Sen mukana oli helppo laulaa, miten nopeasti sanat muistuivatkin mieleen. Harrin aikoinaan haastattelema Beatles-rumpali Ringo Starr paljasti, miksi yhtye ei koskaan konsertoinut Suomessa. Mitään erityisestä syytä ei hänen mukaansa ollut, Suomi vain sattui jäämään väliin! Niinpä.

Sihteeri Ritva Törmänen lauloi Harri Nymanin kanssa Beatlesien iki-ihanan I want to hold your hand.

Pertti Ruohosen humoristinen pakina palautti mieliin monet reissut, joilla usein sattui ja tapahtui.

Vaikka Harrin kitara saattoi olla illan tuossa vaiheessa hiukan epävireinen, yhteisesti kovaa ja korkealta laulettu All my loving, Kaikki rakkauteni, oli nappi valinta.

Jari Ahjoharju, Visit Tampere, voitti Eckerö Linen risteilylahjakortin.

Killan kunniajäseneksi vuosikokouksessa nimitetty Rauni Vornanen muisteli hauskoja jäsenmatkoja. Juontaja Juha Roiha toimi vuosikokouksen puheenjohtajana.

Tuula Palmunen-Saari kuuluu Killan varhaisvuosien aktiiveihin.

Sören Viktorsson tarttui kitaraan, Beatles-musiikki vei meidät kaikki mukanaan.

Killan puheenjohtajuutta 21 vuotta hoitanut Eero Nokela ja arpoja myynyt Marja-Liisa Kinturi.

Katarina Bojer liittyi Killan jäseneksi viime vuonna.

Tunnelmallisessa salissa muisteluja kuuntelemassa Marja-Liisa Kinturi (vas.), Tuula Palmunen-Saari, Reijo Härkönen ja Marja Mäkelä-Juvakka, baaritiskillä Adrian Soto ja Eero Nokela.

Killan varapuheenjohtaja Susanna Särkkä (vas.), Anne Mujunen, Seppo Saari ja Hannele Rautamäki.

 

Share.

Comments are closed.