perjantai, 27 toukokuun

Matkustusrajoitukset. Suomalaiset Lappia pelastamaan.
Venäjältä Suomeen? Karibian golfparatiisi. 737 maxit vihdoin ilmaan!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Lapin talvisesonki on ainakin joulumatkojen osalta menetetty, tämän me tiedämme. Suomi on säpissä ja sillä siisti. Tänne pääsee vain maista, joissa koronavirustartuntojen määrä on korkeintaan 25 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana. Näitä maita on tiettävästi tasan yksi: Vatakaanin valtio! Sieltä tuskin on odotettavissa suurta ryntäystä tilannetta pelastamaan.
Tässä valossa vaikuttaa hölmöläisten peiton jatkolta säätää ”uusi” laki, jossa vain vaihtuisivat päivämäärät, ja piina jatkuisi. Keskustan Lapin piiri vaatii ministeri Krista Kiurun (sd) eroa, mutta sankka joukko puolue- ja hallitustovereita ehti ilmoittamaan, ettei siihen ole aihetta. Tälle topakalle, pääministeri Sanna Marinin (sd) vankkaa suosiota nauttivalle daamille on sovitettu moneen kertaan Suomen matkailun lahtarin viittaa, mutta eduskunnalta hän sai – tietenkin – luottamuksen.
Asia ei ole ihan näin mustavalkoinen. Vähemmälle huomiolle on jäänyt nimittäin Hesarin tekemä ansiokas juttu siitä, että kaikissa niissä maissa, joista Lappiin on viime vuosina tultu sankoin joukoin, ei niin vain lähde lomailemaan Suomeen. Näitä maita ovat matkailijavirtojen suuruusjärjestyksessä Venäjä, Saksa, Iso-Britannia, Ruotsi, Kiina ja Hong Kong, Ranska, Yhdysvallat, Alankomaat, Viro ja Japani. Osassa maista suoraan kielletään kaikenlainen ulkomaille matkustus tai sitä suositellaan vältettäväksi, osa mainitsee jopa Suomen erityisesti. Tässä linkki, josta voitte jutun lukea (julkaistu 15.11.2020), painetussa lehdessä sitä ei ole kirjoittajan silmä havainnut.

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007620321.html

****

Suomi aikoo siis jääräpäisesti jatkaa valitsemallaan tiellä. Hallitukselle ei kelvannut loppukesästä Lapin matkailutoimijoiden valmistelema ehdotus matkailukuplista saati muista järjestelyistä, joilla olisi taattu terveysturvallinen matkustus niin joulusesonkina kuin myöhemminkin talvena aikana. 
Tiukasta linjasta seuraa kymmenien tuhansien ihmisten lomautukset ja irtisanomiset kuljetus-, hotelli- ja tapahtumapalvelualalla eikä konkursseilta vältyttäne. Se ei tunnu hallitusta huolettavan. Herää kysymys, mitä hallituksen matkailusta vastaava ministeri Mika Lintilä (kesk) siellä tekee. Syyskuisessa SMALin järjestämässä mielenilmaisussa eduskuntatalon portailla hän vakuutti pontevasti, että koska matkailu on hänen vastuullaan, hän tulee pitämään huolen siitä, että matkustusrajoituskiista ratkaistaan tavalla tai toisella. Sen jälkeen hänestä ei olekaan kuulunut mitään, Kiurun ote pitää!

****

Apua kotimaan matkailusta

Onneksi Finnair, Aurinkomatkat ja muutamat muutkin matkanjärjestäjät eivät ole jääneet tumput suorana seuraamaan Lapin ahdinkoa. Syksyllä julkistettu matkaohjelma lennättää Lapin eri kohteisiin tuhansia, ehkä jopa 10 000 lomailijaa, vinkkasi Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa. Pakettimatkatarjonta on otettu kuulemma hyvin vastaan, kohteita on lisätty, ja faktahan on, että tilaa löytyy, vain joulunpyhinä on täyttä jossain hotellissa. Arvattavasti lentopaikoista tämä ei jää kiinni, joten siitä vain varaamaan.
On selvää, ettei kymmenentuhattakaan suomalaista pelasta Lapin talvimatkailua, mutta parempi niin kuin typötyhjät hotellit ja nälkää näkevät huskyvaljakot. Suomalaisista ei ole elämys- ja ohjelmapalvelujen edes osittaisiksi pelastajiksi, kuka meistä maksaisi sinänsä eksoottisesta koiravaljakkoajelusta 300 euroa per henkilö? Toisaalta, yrittäjien jääräpäinen ilmoitus pitää hinnat entisellään, ulkomaalaisille suunnatulla tasolla kuulostaa uhmakkaalta. Kannattaisiko sittenkin tarkistaa sitä hintataulukkoa?

****

Boeing 737 max -koneet ilmaan

Tuore uutinen kertoo sekä Yhdysvaltain ilmailuviranomaisen FAA:n että Euroopan lentoturvallisuusviranomaisen myöntäneen surullisen kuuluisalle B737 max -konetyypille lentokelpoisuusluvan. Koneet ovat olleet lentokiellossa viime vuoden maaliskuusta asti kahden tuhoisan lentoturman jälkeen. Menee vielä aikaa ennen kuin kaikki noin 400 käytössä olevaa ja toiset 400 tehtailla tilaajille luovutettavaa konetta on käyty läpi ja ohjelmistopäivitykset tehty sekä ohjaajat koulutettu. American Airlines on kiirehtinyt ilmoittamaan, että se pyrkii saamaan koneet ilmaan jo tämän vuoden puolella, Euroopassa ei pidetä kiirettä.
Alalla on herännyt huoli kuinka moni matkustaja on valmis nousemaan tuohon koneeseen. Ylen aamussa torstaina asiaa puitiin.  Finavian jaTraficomin johtajat ilmoittivat luottavansa valmistajan tekemiin parannuksiin eivätkä pelkää nousta maxien kyytiin.

****

Venäjältä Suomeen?

Moni itänaapurissa yllättyi myönteisesti, kun uutisissa kerrottiin, että raja Suomeen avautuu vielä tämän vuoden puolella. Uutinen oli tietenkin väärä.
On ymmärrettävää, että moni kaipaa ostosmatkoja ja puhdasta luontoa. Vaan saattaa olla, että pääsky saapuu Suomeen ennen kuin itäturisti meille pääsee.

****

Joustavat lentoyhtiöt

Lentoyhtiöt joustavat perumalla tai siirtämällä lentoja. Moni yhtiö suostuu siirtämään asiakkaan lennot jopa kolmen vuoden päähän. Jospa jo vuonna 2024 lentoliikenne toimisi kuin entisinä hyvinä aikoina.

****

Dominikaaninen tasavalta on Karibian golfparatiisi

Tiedoksi golfia harrastaville: Dominikaaninen tasavalta on palkittu World Golf Awardseissa arvostetulla Karibian alueen paras golfkohde vuonna 2020 -tunnustuksella. Tiedotteen mukaan valintaan osallistuivat sadat tuhannet golfaajat 129 maasta ympäri maailmaa. Mikä ettei, DomRep on ollut vuosikymmenet suomalaisten suosikkikohde. Se on edullinen, vehreä kohde. Miinuksena voi mainita sen, että aikoinaan kukoistava ja värikäs ravintola- ja viihdetarjonta kutistui olemattomiin kun Puerto Platan rannat rakennettiin täyteen all inclusive -hotelleja. Sama tapahtui myöhemmin saarivaltion muillakin rannoilla.

****

Kirjoittajat ovat Matkailutoimittajien Killan jäseniä ja mielipiteet heidän omiaan.

 

Share.

Comments are closed.