perjantai, 20 toukokuun

Matkamessuilla koettua

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Ruanda

Ruanda muistetaan, valitettavasti, tutujen ja hutsien sisällissodasta. Nyt ajat ovat toiset. Ruanda oli jälleen matkamessuilla, ja ständillä ei ollutkaan kuka tahansa, vaan itse suurlähettiläs Christine Nkulikiyinka. Hän palveli kävijöitä uskollisesti torstaista sunnuntaihin. ”Tulepa kahville, se muuten on maailman parasta. Ja ovathan meillä ne vuoristogorillatkin!” Ruandan lähetystö toimii Tukholmassa. Ruanda on arvioitu maailman 9. turvallisimmaksi valtioksi ja Kigali yhdeksi Afrikan puhtaimmista kaupungeista.

Vaellukselle

Patikointimatkojen suosio lisääntyy sitä mukaa kuin aktiivisten, hyväkuntoisten eläkeläisten seniorien määrä kasvaa. Esko Honkanen MatkaMielestä kertoo, että se mitä selkeimmin halutaan näiltä matkoilta on kulttuuria, sosiaalista kanssakäymistä, hyvää ruokaa, ja tämä kaikki tapahtuu patikoinnin lomassa.

Kreikka

Kreikkaan matkustaminen on kasvanut, viime vuonnakin Suomesta viidenneksen. Ei siis ihme, että matkamessuille Kreikka lähetti kovimman kaartinsa. Delegaatiota johtanut ministeri Babis Karimalis on hauska mies, pääministeri Tsiprasin poikia varmasti. Samaan aikaan kun Turkki nousee pinnalle aallonpohjasta, se ei Babisia huoleta. Parempi että Turkkikin menestyy, niin ei häiritse naapureita. Ja kilpailuhan tekee vain hyvää.

Viron matkailu

Viro on suomalaisen matkailun ykköskohde. Yli yön -matkoja tehdään 1,5 miljoonaa. Päivämatkoille osallistuu miljoona matkustajaa. Helsingin satama on matkustajamäärältään maailman vilkkain. Viron matkailun edistämiskeskuksen johtaja Margus Sameli kuitenkin muistuttaa, ettei ykkössija ole itsestäänselvyys. Turismi on Viron palveluviennistä 31 prosenttia. Viime vuonna Matkailutoimittajien Kilta palkitsi matkamessuilla vuoden ulkomaisena kohteena Viron uuden kansallismuseon Tartosta.

Palkinnot

Tänä vuonna messuilla palkittiin kolme, matkailuhenkilönä Sulo Karjalainen Kuusamon Suurpetokeskuksesta, Yle Teeman ja Femin matkailuohjelma Egenland, ja matkailuyrityksenä Santa Park Arctic World Rovaniemeltä. Alueellinen tasa-arvo ei nyt täysin onnistunut, kun palkintoja meni pohjoiseen. Hyvinä valintoja kuitenkin useat pitivät.

Sharjah

Messuilla oli nyt ensi kertaa Sharjah, Arabiemiraateista. Saattoi olla messujen suurin osasto, vaikka ei vedäkään vertoja hiekkamaiden satojen neliöiden osastoille vaikkapa Berliinin ITB-messuilla. Tokihan olemme Sharjahissa käyneet, mutta niin kuin monet muutkin, vain vaihtamassa konetta. Pitäisi varmaan pysähtyä paremmin, kuten Dubaissa ja Dohassa (Qatar).

Kotimaassa

Kotimaanmatkailun suosio kasvoi matkamessuilla. Silti suurempi osa kävijöistä tuli etsimään ulkomaantietoa. Messuilla kävi 61 000 vierasta, muutama tuhat vähemmän kuin edellisenä vuonna.

Lentämisen ongelma

Messuilla puhuttiin lentämisestä ja sen ongelmista. Vertailussa olivat lentämisen, junan ja autoilun hiilijalanjäljet. Ongelman tiedämme, New Yorkiin ei pääse polkupyörällä tai junalla, eikä laivakaan ole ongelmaton. Ison risteilylaivan hiilijalanjälki on sama kuin kymmenien tuhansien autojen. Mitä siis tehdä? Turhaa työmatkustamista pitää välttää. Samoin, kannattaako lentää monta kertaa lomalle etelään, eikö yksi pitkä ja tasokas riittäisi? Ja suora lento on parempi kuin hyppiminen monen paikan kautta, vaikka se halvempi olisikin.

Printti elää sittenkin

Matkailutoimittajien Killalla on perinteisesti ollut kokoontuminen matkamessujen aattona. Niin nytkin. Aiemmin kokoontumisia on ollut suurlähetystöissä, matkailutoimistoissa ja vakuutusyhtiön kanssa. Nyt Kilta oli kutsunut tapaaamiseen Fokus Median edustajat. Kun nyt puhutaan printtimedian kuolemasta, Fokus on hankkinut monta pientä lehteä, toistakymmentä. Fokuksen perustajat Tapani Pitzen ja Markku Hurmeranta uskovat, että printtimedialle on tilaa. Matkailuun panostaa eniten yhtiön lehdistä Oma Aika.

Reijo Härkönen on Matkailutoimittajien Killan puheenjohtajan

Share.

Comments are closed.