perjantai, 27 toukokuun

Keskiaika Tallinnassa
Olde Hansa tarjoaa ruokaa ja snapseja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ensin pestään kädet, sitten murretaan pyhitetty leipä. Keskiaikainen Olde Hansa -ravintola on toiminut vanhassa raatihuoneessa Tallinnassa jo kaksi vuosikymmentä. Ravintolan perusti suomalainen Auri Hakomaa.

Teksti Reijo Härkönen

Kuvat Adrián Soto

Vielä 1980-luvulla rakennuksessa toimi kalakauppa ja oluttupa. Alunperin 1200-luvulla se oli hansakauppian talo. Rakennus on Tallinnassa Raatihuoneentorin kupeessa.

Tanskan kuningas Waldemar II valloitti Tallinnan vuonna 1219.

Auri Hakomaa sanoo, että jo talon historian ja tarinoiden takia ravintola tähän piti perustaa. Kaikki toimii keskiajan mallin mukaan; valaistus tulee kynttilöistä, eikä tarjolla ole sellaista, jota keskiajalla ei olisi ollut.

Olde Hansan seinät kertovat Tallinnan keskiajan historiasta

Auri Hakomaan mielestä Olde Hansa ei ole teemaravintola vaan elävää keskiajan historiaa ja kulttuuria. Yhtiökumppanina on hauska belgialaismies, keittiömestari Emmanuel Wille, jonka kanssa Auri on kehitellyt ruokien lisäksi keskiaikaisia drinkkejä kuten pippuriakvaviittia. Kun pitää keksiä uusi maku, se syntyy vaikka pajunkuoresta. ”Meidän tehtävämme on luoda jatkuvasti uutta, mutta emme kopioi”, sanoo Auri Hakomaa.

Käsinpuhallettua lasia

Juomalasit ovat käsinpuhallettua lasia ja saviastiat käsin dreijattuja. Henkilökunnan vaatteet ovat keskiajan mukaiset. Myös seinämaalaukset ovat keskiajan tyylin mukaiset.

Auri Hakomaa on aina ollut hyvin kiinnostunut historiasta.

Mausteet ovat tärkeässä roolissa. Kaneli, neilikka, sahrami, muskottipähkinä ja inkivääri maistuvat, vähän kuin suomalaisessa joulupöydässä. Keskiaikaan rehvastelu tuli mausteilla. Nytkin Olde Hansa käyttää viisi kiloa vuodessa sahramia, joka on kallein mauste.

Ei tomaatteja

Tomaattia ei ole, kun sitä ei keskiajallakaan ollut. Myönnytyksiä on silti tehty, kahvi ja gini. Tallinnasta sai keskiajalla 13 ulkomaista olutta. Ja Suomessa, 1960-luvulla..?

Auri Hakomaa ja belgialainen keittiömestari Emmanuel Wille ovat tutkineet keskiajan gastronomiaa 10 vuotta.

Sitten tilastoja: kynttilöitä 18 000 vuodessa, 250 000 asiakasta, 111 000 litraa olutta joka vuosi.

Tänä vuonna Tallinna viettää 800-vuotisjuhlaansa. Kaupungissa on näyttelyitä historiasta ja Tanskan kulta-ajan taiteesta.

Kaupasta löytyy suuri valikoima mausteita.

Kolmannen kerroksen ruokasalissa voi nauttia keskiajan musiikista.

Lohikäärme III -pubissa suosituin herkku on hirvikeitto.

http://www.oldehansa.ee

http://www.visittallinn.ee

Share.

Comments are closed.