perjantai, 20 toukokuun

Brittiperhe ei tule jouluna Lappiin
– tuskin seuraavanakaan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hallituksen ja opposition kiittelemä matkustusrajoitusten höllentäminen ei tuo Lappiin toivottuja joulumatkailijoita. Matkanjärjestäjien silmissä Suomi on menettämässä vuosikymmenten aikana luodun luotettavan maan matkailumaineen.

Teksti Jorma Aula Kuva Finavia

Lapin nykymuotoisen matkailun lasketaan alkaneen joulupäivänä 25.12.1984. Lontoosta nousi jytisten ilmaan sulavalinjainen Speedbird, oikealta nimeltään Concorde. Atlantin yllä se nosti nopeutensa yli äänennopeuden, laski sen yliäänen alle ennen kääntymistään napapiirin korkeudella kohti itää halki Norjan ja Ruotsin, Rovaniemen suuntaan. Norjassa ja Ruotsissa ihmeteltiin, miten tämä maailman suurimmissa metropoleissa nähty koneharvinaisuus lentää nyt johonkin Suomessa.

Koneen kyydissä oli lapsia, jotka pääsivät eksoottiseen joulupukinmaahan tapaamaan vain kuvissa aikaisemmin nähtyä Joulupukkia

Pian Rovaniemen lennonjohto kuuli koneen kutsun: Speedbird, G-BOAA, Golf-Bravo-Oscar-Alpha-Alpha. 

Kone sai laskeutumisluvan. Räntäsateisella kentällä ihmettä odotteli Joulupukki sekä tuhatpäinen joukko kaupunkilaisia, jotka puhuivat toisilleen, että kuka on niin ”pölijä”, että lähtee tänne kylmään ja pimeään. Rovaniemi oli tuohon aikaan tuntematon matkailukaupunki, jossa hotellit suljettiin jouluksi

Steve Mitchellin idea

Concorden Lapin-matkan ideoi Finnairia Lontoossa edustanut Steve Mitchell. Hän oli järjestänyt lasten palkinto- ja yritysten kannustematkoja Lappiin. Loskaisesta säästä huolimatta viesti eksoottisesta lumen, jään ja kylmän maasta kiiri maailmalle. 

Concorden ensilennosta Rovaniemelle on kulunut 36 vuotta, jona aikana on rakennettu matkailukeskuksia eri puolille Lappia sekä Oulun ja Itä-Suomen maakuntiin. Matkailusta on tullut miljardien tulonlähde ja työpaikka tuhansille.

Tuhoutuuko vuosikymmenten työ nyt? Suomesta on viime kuukausina kiirinyt virallista, hallitustason sekavaa ja ailahtelevaa viestiä maailmalle. Elokuun 10. päivä ministeri Krista Kiuru (Sdp) piti tiedotustilaisuuden, jonka sanoma oli, että riskimaista saapuvat määrätään pakolliseen kahden viikon karanteeniin kolmen kuukauden vankeusrangaistuksen uhalla.

Lapin matkailun brändi on ollut korkea myös matkanjärjestäjien keskuudessa.

Seuraavana päivänä kaksi espanjalaista matkanjärjestäjää peruutti kaikki varauksensa rovaniemeläiseen hotelliin. Sähköpostin toisessa kappaleessa kerrottiin, että enää ei Lappia myydä.

Elokuun 12. päivänä Kiurun ukaasia kommentoi pääministeri Sanna Marin (Sdp) viestillä, että kyse ei ole poliittisesta vaan viranomaispäätöksestä. Moni matkanjärjestäjä raapi päätään ja mietti kääntäjän kera, että mitähän tuo tarkoittaa.

Liian myöhään, liian tiukkoina

Lapin matkailun brändi on ollut korkea myös matkanjärjestäjien keskuudessa.  Luottamus on saavutettu tuhansilla messumatkoilla, tapaamisilla, Lappiin järjestetyillä pressimatkoilla ja henkilökohtaisilla suhteilla. Satojatuhansia työtunteja.

Hallituksen torstaiset päätökset tulivat liian myöhään ja liian tiukkoina. Vapaita maita matkustaa Suomeen on vain muutama. Tärkeimmät matkailumaat, kuten Englanti, Espanja, Ranska ja Belgia ovat maita, joista tulevilta matkailijoilta vaaditaan kotimaassa tehty negatiivinen koronatesti.

Tilanne matkailun kannalta on absurdi. Monissa maissa ei pääse testeihin, ellei ole sairas. Sama on tilanne testitulosten saamisessa, sitä voi joutua odottamaan jopa viikon. 

Tässä valossa voi kysyä, että uskaltaako perhe tai pariskunta ostaa matkan kohteeseen, jossa vaaditaan tuore testitulos. Lisäksi on vielä riski, pääseekö koko perhe testiin ja se, ehtiikö testituloksen saada ennen matkaa. Ja jos Suomen oleskelu ylittää 72 tuntia, joutuu täällä toiseen koronatestiin!

Lisäkustannuksia kalliin matkan päälle

Epävarmuutta lisäävät testikustannukset. Matka Suomeen on kallis, ostopäätös ei kestä lisäkustannuksia, kun matkaa vielä varjostaa kohdemaasta saatu poukkoileva viestintä. Entä jos säännökset muuttuvat ennen matka-ajankohtaa. Kaikki tämä on luonnostaan vaakakupissa, kun herkkää matkapäätöstä mietitään.

Hallituksen torstainen päätös ei selventänyt tilannetta siitäkään huolimatta, että myös oppositio (A-studio) kiitteli ministereitä hyvästä päätöksestä. 

Ei tarvittane kristallipalloa, kun voi tehdä otsikon mukaisen johtopäätöksen. Mutta miksi ei myöskään jouluna 2021? Jos hallituksen päätökset johtavat siihen, että tiukkojen rajoitusten vuoksi matkoja Suomeen ja Lappiin ei uskalleta ostaa, muuttavat myös matkanjärjestäjät suunnitelmia. Niitä ei tehdä yhden vuoden tarpeita varten.

Suomelle ja Lapille löytyy maailmalta kilpailijoita, jotka jo nyt kärkkyvät Lappiin matkailevia. 

Toivottavasti tällä näkymällä olen väärässä.

Kirjoittaja on Matka24.com-verkkolehden päätoimittaja

www.matka24.com

Share.

Comments are closed.