Kulttuuriravintola Elite sailytti kasvonsa

Keskiviikko 25.5.2016

Töölön klassinen kulttuuriravintola Elite kävi läpi mittavan remontin, jonka pääpaino oli
entisen ilmeen säilyttämisessä. Jatkuva yhteistyö taiteilijakoti Lallukan kanssa tuo
ravintolaan vaihtuvan taidevünin ja kiertävän näyttelyn.

Teksti Eero Nokela Kuvat Eero Nokela ja Elite

Kun kuulee sanan remontti tai kasvojen pesu, kylmä hiki hiipii selkärankaan. Eliteen astuessaan nuo pelot voi unohtaa, sillä kaunis ravintolasali näyttää täsmälleen samanlaiselta kuin se on ollut vuosikymmenet. Puupanelointi hiottiin ja seinät maalattiin, messinkiyksityiskohdat kiillotettiin ja vanha istuinkalusto sai uudet jouset ja päällysteet. Nyt kaikki on kuin uutta, kirkasta ja raikasta.

Vuodesta 1938 saman töölöläiskerrostalon kivijalassa toiminut Elite on nähnyt julkkisten tulevan ja menevän, kulttuuriväki on jättänyt sinne ”merkkinsä”, yhä legendaarisen näyttelijä Tauno Palon nimellä ruokalistan sipulipihvi tekee kauppansa satamäärin viikossa, seiniä koristavat tutut taulut, mutta uuttakin on tulossa. Kiertävä näyttely on siitä esimerkki. Eliten baarinäyttelytila annetaan
Lallukan kuratoitavaksi.

”Olemme ylpeitä siitä, että nyt tehtyä remonttia ei periaatteessa tarvitse edes huomata. Tuttu ja
turvallinen klassikko jatkaa linjallaan myös ruokalistansa osalta”, ravintolapäällikkö Tiina Partti kertoo. Tauno Palon pihvin lisäksi vakiolistalla jatkavat läskisoosi ja vorschmack, joka kantaa
legendaarisen vahtimestarin Vladimir Gusevin 50-Vuotisjuhlan kunniaksi Vovan nimeä. Uutta
Elitessä on laajentunut ruokailuterassi. Se on nyt 60-paikkainen, myös puiston keskellä sijaitsevaa baariterassia on ”vetreytetty”.

Elite on kieltämättä ainutlaatuinen suomalainen kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Sen ottivat jo
alkuvuosina olohuoneekseen maamme suosituimmat ja palkituimmat näyttelijät, muusikot,
kirjailijat, tanssijat ja kuvataiteilij at, joiden teokset koristavat yhä Eliten seiniä. Nyt Elitessä
viihtyvät kokonaiset perheet.

Elite lanseeraa nyt oman taideviinin. ”Sen etikettitaiteilijana aloittaa mestarillinen akvarellisti Senja Vellonen, jonka teos Watercolours from the grapes koristaa sekä punaisen että valkoisen taideviinin kylkeä”, Tiina Partti kertoo. Tämäkin on osa yhteistyötä Lallukan kanssa.

wp_20160517_11_59_58_pro.jpg

Ravintola Eliten nimikkoviinien etikettitaiteilijana aloittaa 
akvarellisti Senja Vellonen. Tässä valko- ja punaviinipullot uudessa 
kuoressa.

wp_20160517_13_17_00_pro.jpg

Eliten legedaarisella vahtimestari Vladimir Gusevilla on takanaan 50 
vuotta, mutta yhä hän haluaa palvella asiakkaita aina hyväntuulisena ja 
asiallisena. Ravintolan yhtä legendaarinen vorschmack on nyt nimeltään 
Vovan vorschmack.

ockpghifafggjbim.jpg

lbafpalhlomknnpi.jpg

miahjfekelhpklbn.jpg

Kommentoi kirjoitusta.

Tartutaan tarinoihin!

Keskiviikko 8.10.2014 klo 11:28 - Marja-Liisa Kinturi

Matkailu tarvitsee tarinoita elääkseen ja hengittääkseen.  Aina parempi, jos tarina löytää tiensä televisioon, kuten kävi taannoin Länsi-Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Osavaltio kituu riutuvien kaivosten aiheuttamassa ahdingossa. Sitten kahden paikallisen suvun lähes vuosisatainen taistelu ”Hatfieldit vastaan McCoys” kuvattiin television minisarjassa, ja sen jälkeen matkailija toisensa jälkeen suuntasi – tai ainakin yritti suunnata – kulkunsa paikalliselle hautausmaalle, jossa sukuvihan entispolvien osapuolet lepäävät. Ränsistyneeseen, villiintyneeseen paikkaan on vain ollut vaikea löytää ja päästä. Sukujen nykyiset jäsenet ovat onneksi haudanneet sotakirveensä ja rapistunutta hautausmaata puuhataan matkailukohteeksi.

kivi.jpg

Pohjois-Carolinassa matkailijoille näytetään ilmiselvää Paholaisen päätä Chimney Rock -luonnonpuistossa. Meiltäkin löytyy vastaavia luonnonihmeitä, mutta moniko niistä on noussut matkailunähtävyydeksi?

Teksti ja kuvat:

Marja-Liisa Kinturi

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuvauspaikat, Savonlinnan matkailu, Olavinlinna, matkailun tarinat

Venäjän matkailu romahtaa Ukrainan takia

Torstai 22.5.2014 klo 10:15 - Reijo Härkönen

PIETARI – Tuleva matkailukausi pelottaa Venäjän matkailualaa. Ukrainan kriisin ja Krimin miehityksen vuoksi peruutuksia on tullut paljon, ja tulevan kauden varaustilanne on monen yrittäjän mukaan katastrofaalinen.

Keskustelemme aiheesta Pietarissa Sokos-hotellien ja laivayhtiö St Peter Linen edustajien kanssa. Matkailuyrittäjille peruutukset ja kielteinen ilmapiiri tulivat osin yllätyksenä. Ukraina on kaukana, mutta ihmisten Venäjä-vastaisuus tuli yllättäen. Tosin jos kaikkia Venäjää arvostelevia nimitetään nykyään Venäjällä fasisteiksi, ei ole ihme, jos ”fasistit” eli me eivät välttämättä halua matkustaa Venäjälle.

Sokos-hotelli Vasiljevskin markkinointijohtaja Hanna Tiitola totesi Pietarissa vierailleelle journalistiryhmälle, että kesän matkailu ei näytä lainkaan hyvältä. Kyse on Venäjän imagosta, vaikka tilanne Venäjällä ei ole muuttunut mihinkään aikaisempaan verrattuna. Moni matkailija haluaa osoittaa käyttäytymisellään, ettei hyväksy Vladimir Putinin väkivaltapolitiikkaa ja jättää nyt Venäjän-matkan väliin, siitäkin huolimatta, että rupla on nyt matkailijalle edullisempi kuin koskaan. Vuosi sitten eurolla sai 38 ruplaa, nyt 50.

Myös Suomen suuntaan matkailu on vaikeuksissa. Euro on kallis venäläisille, ja monet pelkäävät ihmisten suhtautumista venäläisiin turisteihin. Tuohan nähtiin hyvin konkreettisesti Kööpenhaminan euroviisuissa: sellaista buuausmyrskyä Venäjää vastaan ei ole koettu missään!

Tulevaisuutemme ei ole meidän käsissämme, toteamme Pietarissa. Matkailun ja suhteiden kehitys on isompien hallussa. Venäjä olisi turistille nyt halpa ja ruuhkaton kohde. Mutta kuka uskaltaa lähteä, koska se voitaisiin kokea tueksi Kremlin politiikalle.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun matkailu on kompastunut poliitikkojen kaivamaan kuoppaan, oli syytä tai ei.

reijo_venaja.png

Tänä kesänä Pietarissa nähtäneen vähemmän ulkomaalaisia matkailijoita kuin aiempina vuosina. Syitä ei tarvitse kaukaa hakea. Kuva Reijo Härkönen.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjä, Ukraina

Berliinin ITB on parhaat matkamessut

Maanantai 17.3.2014 klo 12:41 - Reijo Härkönen

Berliinin ITB on taas koettu: 189 osallistujamaata, 114 000 ammattilaisvierasta ja toimittajiakin melkein 90 maasta sekä loppupäivinä lisäksi yleisöä kymmeniätuhansia. International Tourismus Börse ei todellakaan koe huonoja aikoja, kun sekä näyttelypinta-ala että kävijämäärä kasvoivat edellisvuodesta. Muutenkin Saksan matkailulla menee hyvin: tunnelma messuilla oli myönteinen, eikä lamatuntemuksia ollut.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Berliinin ITB

Manner-Kiina valloittaa Pikku-Kiinan matkailua

Keskiviikko 10.7.2013 klo 13:49 - Reijo Härkönen

TAIPEI - Vielä muutama vuosi sitten ei voinut kuvitellakaan näkevänsä Kiinan kansantasavallan matkailijoita Taiwanissa. Nyt tilanne on muuttunut täysin. Kesäkuussa Kiinasta avattiin taas uusia alueita ja kaupunkeja, joista pääsee matkustamaan Taiwaniin ilman viisumia.

Nyt lentoja mannermaalta on jo 616 viikossa. Kymmenen vuotta sitten oli vain tilauslentoja, ja reittilennot alkoivat 2009. Nyt taiwanilaisten lentoyhtiöiden toive on saada sovituksi pohjoinen reitti Eurooppaan, joka lyhentäisi lentomatkaa tuntuvasti. Taiwanin yhtiöt lentävät mm. Frankfurtiin, ja KLM lentää Amsterdamista. Suomesta suoria yhteyksiä ei ole, mutta Amsterdamin yhteys on joustava.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Taiwan, Taipei

Suomeen syntyi uusi tilauslentoyhtiö

Torstai 23.5.2013 - Eero Nokela

lumilintu.jpg

Kevät on lintujen pesimisaikaa, nyt munasta kuoriutuikin todella iso lintu, teräksinen lentokone. Snowbird Airlinesin ja Lumilintu Oy:n tavoite on kasvaa merkittäväksi suomalaiseksi lomalentoyhtiöksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Snowbird Airlines

Valtionrautateillä kaikki hyvin

Perjantai 5.4.2013 klo 10:21 - Aino Rimppi

Pikkuserkku tuli Sveitsistä Helsinkiin ja kutsui sinne myös minut. Oopperakonsertti Musiikkitalossa oli mainio paikka tapaamiseen. Junalipun ostin netistä, kuten jo vuosien ajan, vaan nytpä tuli läimäys vasten naamaa.

VR ilmoitti alkuviikolla, että nettisivujen uudistusten vuoksi onnistuvat vain yksinkertaiset lippuostokset. Parkano-Helsinki kaiketi kuuluu monimutkaisiin, koska kone tyrkytti matkan suunnaksi Rovaniemeä. Kun viimein sain pääteasemaksi Helsingin, tilasin ja maksoin, en saanutkaan lippua ulos.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Valtion rautatiet

188 maata esittäytyi Berliinin ITB:ssä

Sunnuntai 17.3.2013 - Reijo Härkönen

Maailman suurimpaan matkailutapahtumaan, maaliskuun alussa pidettyyn Berliinin ITB:hen, osallistui 188 maata, näytteilleasettajia yli 10 000 ja ammattikävijöitä 110 000, lisäksi 60 000 yleisöpäivinä, joista kaikista 43 prosenttia oli ulkomailta. Journalisteja messuilla kävi 6 000.

itb2.jpg

Tämän vuoden kumppanimaa ITB:ssä
oli Indonesia. Muita kumppaneita oli
kymmeniä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Matkailutapahtuma, ITB, Berliini

Hyvät kiltalaiset, kannatusjäsenet, naiset ja herrat!

Maanantai 4.2.2013 klo 19:53 - Eero Nokela, puheenjohtaja

Matkailutoimittajien Killan uudet nettisivut ovat vihdoin valmiit, olkaa hyvät. Toivotaan, että näillä sivuilla käydään vilkasta ajatustenvaihtoa, keskustellaan matkailun ajankohtaisista kysymyksistä, tavataan tuttuja ja solmitaan uusia suhteita, vinkataan hyvistä matkakohteista ja suunnitellaan matkoja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kilta, matkamessut, matkajuttuja