Palkinnot 2018

Matkailupalkinto karhu-miehelle, tv-ohjelmalle ja joulumaan pelastajille

Vuoden matkailuhenkilö on Kuusamon Suurpetokeskuksen karhujen hoitaja ja ystävä Sulo Karjalainen, vuoden matkailuteko matkailuohjelma Egenland ja vuoden matkailuyritys SantaPark Rovaniemeltä. Matkailutoimittajien Kilta jakoi vuoden 2018 merkittävimmät matkailupalkinnot torstaina alkaneilla Matka 2019 -messuilla.

Matkailutoimittajien Kilta jakoi Matka 2019 -messuilla Vuoden parhaat palkinnot. Inspiration Stagella Killan puheenjohtaja Reijo Härkönen (vas.), hotellipäällikkö Tiina Kaikkonen ja toimitusjohtaja Ilkka Länkinen, Santa Park, pikkukarhujen kummisetä Heikki Lehtosaari sekä Egenland-ohjelman juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén. Kuva Adrián Soto.

Vuoden matkailuhenkilö: SULO KARJALAINEN

Vuoden matkailuhenkilö Sulo Karjalainen, 77, Kuusamosta hoitaa edelleen karhuja, kettuja ja ilveksiä. Kuusamon kaupunki on kunnioittanut Sulo Karjalaisen työtä pystyttämällä hänestä ja Juuso-karhusta näköispatsaan Kuusamon keskustaan. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huomannut Sulo Karjalaisen elämäntyön kutsumalla hänet Linnan juhliin.

Karjalainen on ilahtunut palkitsemisestaan.

Karhut ovat kuin perheenjäseniä. Ne ovat luotettavampia ystävinä kuin ihmiset. Kun niitä ymmärtää ja kunnioittaa, ne kunnioittavat ihmistä, mutta varovaisia niiden kanssa pitää olla, sillä ne ovat eläimiä. Jokainen karhu on oma, ainutlaatuinen yksilö”, Karjalainen muistuttaa.

Sulo Karjalainen ja Juuso-karhu.
Kuva Tapio Paappanen.

Kuusamon Suurpetokeskus aloitti suurpetojen orpokotina, mitä se on edelleen. Suurpetojen tutkija, tohtori Erik S. Nyholm oli perustamassa ja tukemassa keskuksen toimintaa yhdessä Karjalaisen kanssa lähes 25 vuotta sitten.

Karjalainen kertoo, että Suurpetokeskuksen toimintaa jatkuu myös hänen jälkeensä.
”Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani. Ne tarvitsevat minua ja minä niitä.”

Nyt Suurpetokeskuksen kahdeksan karhua ovat talviunilla. Keväällä unten jälkeen yksi Reetan ja Juuson pennuista muuttaa Kuusamosta pois eläintarhaan.

http://www.kuusamon-suurpetokeskus.fi

Lisätiedot: Sulo Karjalainen, puh. +358 400 373 791; info.suurpetokeskus@gmail.com

Matkailuteko: MATKAILUOHJELMA EGENLAND

Matkailutekona palkittiin Yle Teema & Fem -kanavan matkailuohjelma Egenland. Suomi on täynnä loistavia matkakohteita, joista emme tiedä mitään. Matkailuohjelma Egenland on tehnyt tuntemattomia kotimaisia matkailuhelmiä tutuksi. Nyt tiedämme vaikkapa sillimuseon saunakylän suolla, Suomen pienimmän kirkon tai veistospuiston merenpohjassa.

Egenlandin esittelemät kohteet perustuvat yleisöltä kerättyihin ehdotuksiin. Tähän mennessä

1500 ehdotuksesta toteutui 60. Ne ovat innostaneet poikkeamaan polulta ja kokemaan jotakin odottamatonta. Egenland kertoo myös suomalaisista: kohteita on rakennettu suomalaisella sisulla ja jääräpäisellä intohimolla. Se muistuttaa myös maamme kaksikielisyydestä. Valloittava juontajapari, Hannamari Hoikkala ja Niklas Aldén, vaihtaa sujuvasti suomesta ruotsiin ja takaisin, eikä niin, että naisjuontaja ihmettelee ja miesjuontaja selittää. Molemmat ovat tasavertaisia. Egenlandissa ei julkkista tai extreme-matkailijaa lähetetä ulkomaan matkakohteeseen. Pääosassa ovat kotimaan kohteet ja ihmiset.

Iloiset Egenlandin juontajat Nicke Aldén ja Hannamari Hoikkala haluavat ideoita uusiksi ohjelmakohteiksi. Kuva Adrián Soto.

Egenlandin jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa. Sarjan kolmas tuotantokausi jatkaa Yle Teema & Fem -kanavalla. Televisio-ohjelmien lisäksi verkossa on artikkelikokoelma, josta vähitellen rakentuu kotimaan matkailijan matkaopas.

http://www.yle.fi/egenland tai https://svenska.yle.fi/egenland.

Lisätiedot: Juontaja Hannamari Hoikkala, puh. +358 40 710 4991; hannamari.hoikkala@yle.fiJuontaja Niklas Aldén, puh. +358 40 139 3778; niklas.alden@yle.fi

Vuoden matkailuyritys: SANTAPARK ARCTIC WORLD

Rovaniemeläinen perheyritys on saanut unelman Joulumaasta elämään. Yritysryppääseen kuuluu Joulupukin kotiluola SantaPark, joka oli Niilo Tarvajärven vuosikymmenten unelma oulumaasta. Yrittäjien työllä SantaPark on noussut kukoistukseensa. Elämyskohteena on myös ”Joulupukin salainen metsä” – Joulukka. Suomalainen saunamaailma Metsäkyly saa kylpijänsä haukkomaan henkeään saunan löylyssä ja tähtitaivaan alla revontulten leiskuessa Lapin taivaalla.

Skandinaavisen muotoilun erikoisuus lappilaisessa maisemassa on Arctic TreeHouse Hotel, käpylehmät sekä paikallista ruokaa tarjoava Rakas Restaurant & Bar. ProSantan Joulupukkipalvelut sekä VIP-matkoja tarjoava Lapland Luxury vievät matkailijan syvemmälle Lapin eksotiikan ja joulun saloihin.

Yrittäjät Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen ovat edistäneet Suomen ja Lapin

matkailua vuodesta 1997. Nykyiseen tilanteeseen on päästy väsymättömällä työllä kotona ja maailmalla. Nyt heillä on vuosittain 100 000 vierasta yli 70 maasta. Yrityksessä on huomioitu myös ympäristö. Auringosta saadaan osa matkailijoiden käyttämästä energiasta.

Lainaus yrittäjiltä: ”Emme ole tyytyneet pelkkään majoitukseen, vaan haluamme tarjota

vieraillemme elämyksen, jossa pääsee nauttimaan kaikilla aisteilla Napapiirin luonnosta ja lappilaisesta vieraanvaraisuudesta.”

http://santaparkarcticworld.com/fi

Lisätiedot: Toimitusjohtaja Ilkka Länkinen, SantaPark, puh. +358 50 517 6989; ilkka@santapark.fi

Elämysjohtaja Katja Ikäheimo-Länkinen, puh. +358 50 517 6982; katja@santapark.fi

Matkailutoimittajien Kilta ry on matkailualaa seuraavien ammattikirjoittajien ja kuvaajien yhdistys (100 jäsentä). Yhdistys on perustettu vuonna 1969. Kilta on palkinnut ansioituneita matkailualan kohteita ja henkilöitävuodesta 1972 lähtien. Matkailutoimittajien Killan puheenjohtaja on Reijo Härkönen, puh. +358 40 501 2328, reijo.harkonen@pp.inet.fi – www.matkailutoimittajienkilta.fi