perjantai, 27 toukokuun

Kulttuuriravintola Elite sailytti kasvonsa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kulttuuriravintola Elite sailytti kasvonsa

Keskiviikko 25.5.2016

 

Töölön klassinen kulttuuriravintola Elite kävi läpi mittavan remontin, jonka pääpaino oli

entisen ilmeen säilyttämisessä. Jatkuva yhteistyö taiteilijakoti Lallukan kanssa tuo
ravintolaan vaihtuvan taidevünin ja kiertävän näyttelyn.

Teksti Eero Nokela Kuvat Eero Nokela ja Elite

Kun kuulee sanan remontti tai kasvojen pesu, kylmä hiki hiipii selkärankaan. Eliteen astuessaan nuo pelot voi unohtaa, sillä kaunis ravintolasali näyttää täsmälleen samanlaiselta kuin se on ollut vuosikymmenet. Puupanelointi hiottiin ja seinät maalattiin, messinkiyksityiskohdat kiillotettiin ja vanha istuinkalusto sai uudet jouset ja päällysteet. Nyt kaikki on kuin uutta, kirkasta ja raikasta.

Vuodesta 1938 saman töölöläiskerrostalon kivijalassa toiminut Elite on nähnyt julkkisten tulevan ja menevän, kulttuuriväki on jättänyt sinne ”merkkinsä”, yhä legendaarisen näyttelijä Tauno Palon nimellä ruokalistan sipulipihvi tekee kauppansa satamäärin viikossa, seiniä koristavat tutut taulut, mutta uuttakin on tulossa. Kiertävä näyttely on siitä esimerkki. Eliten baarinäyttelytila annetaan
Lallukan kuratoitavaksi.

”Olemme ylpeitä siitä, että nyt tehtyä remonttia ei periaatteessa tarvitse edes huomata. Tuttu ja
turvallinen klassikko jatkaa linjallaan myös ruokalistansa osalta”, ravintolapäällikkö Tiina Partti kertoo. Tauno Palon pihvin lisäksi vakiolistalla jatkavat läskisoosi ja vorschmack, joka kantaa
legendaarisen vahtimestarin Vladimir Gusevin 50-Vuotisjuhlan kunniaksi Vovan nimeä. Uutta
Elitessä on laajentunut ruokailuterassi. Se on nyt 60-paikkainen, myös puiston keskellä sijaitsevaa baariterassia on ”vetreytetty”.

Elite on kieltämättä ainutlaatuinen suomalainen kulttuuri- ja taiteilijaravintola. Sen ottivat jo
alkuvuosina olohuoneekseen maamme suosituimmat ja palkituimmat näyttelijät, muusikot,
kirjailijat, tanssijat ja kuvataiteilij at, joiden teokset koristavat yhä Eliten seiniä. Nyt Elitessä
viihtyvät kokonaiset perheet.

Elite lanseeraa nyt oman taideviinin. ”Sen etikettitaiteilijana aloittaa mestarillinen akvarellisti Senja Vellonen, jonka teos Watercolours from the grapes koristaa sekä punaisen että valkoisen taideviinin kylkeä”, Tiina Partti kertoo. Tämäkin on osa yhteistyötä Lallukan kanssa.

Ravintola Eliten nimikkoviinien etikettitaiteilijana aloittaa akvarellisti Senja Vellonen. Tässä valko- ja punaviinipullot uudessa kuoressa.

Eliten legedaarisella vahtimestari Vladimir Gusevilla on takanaan 50  vuotta, mutta yhä hän haluaa palvella asiakkaita aina hyväntuulisena ja  asiallisena. Ravintolan yhtä legendaarinen vorschmack on nyt nimeltään  Vovan vorschmack.

 

Share.

Leave A Reply