perjantai, 20 toukokuun

30 vuotta täyttävä Tiedekeskus Heureka vie
aikamatkalle dinosaurusten maailmaan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiedekeskus Heureka Vantaan Tikkurilassa vie 30-vuotisjuhlansa kunniaksi vieraansa jättimäisten dinosaurusten maahan.

Teksti ja kuvat Marja-Liisa Kinturi

 

Suurimmatkin täällä ovat kuitenkin vain teini-ikäisiä, sillä aikuisiksi kasvaneita dinosauruksia ei olisi saatu mahtumaan edes tähän korkeaan halliin”, naurahtaa näyttelyn projektipäällikkö Päivi Garner.

Heurekan toimitusjohtaja Tapio Koivu paljastaa, että dinosaurukset tulevat ”pesimään” Heurekassa ensi vuoden (2020) maaliskuun puoliväliin. Vaikuttavan näyttelyn on tuottanut Jurassic Park -elokuvasta tunnettu dinosaurus-asiantuntija Don Lessem.

Pikkudino myrsky-yönä.

Neljän sauropodin, kolmen petodinosauruksen, yhden siipisauruksen ja neljän linnunlantioisen dinon lisäksi näyttelyssä on esillä yhdeksän jäljennöstä luurangoista. Pienimpien vieraiden iloksi on hiekkalaatikko, jossa voi harjoittaa paleontologisia kaivauksia ja löytää jännittäviä dinosaurusten jäänteitä.

Vierailijoille on tarjolla myös 3D-laseja, joilla voi eläytyä dinoja kuhisevan saniaismetsän maisemiin ja seurata dinosauruspoikasen kuoriutumista munasta. Kattoon kurkottelevat dinosaurukset myös ”elävät”, ne liikuttelevat päätään, murahtelevat ja aukovat terävien raateluhampaiden kehystämää kitaansa.

Nämä sauropodit olivat isoimpia eläimiä, joita planeetallamme on koskaan tallustellut. Noin 200 miljoonaa vuotta sitten Jura-kaudella ne muodostivat eläinten valtaryhmän, kunnes 66 miljoonaavuotta sitten asteroidin törmäys maapalloon aiheutti vuosikausia kestäneen pimeän talven. Se tappoi metsät ja niistä riippuvaiset eläimet, ensin kasvinsyöjät ja sitten petodinosaurukset.

Monista kauhukertomuksista tuttu Velociraptor näyttää yllättävän pehmeältä ja säyseältä sulkapeitteineen!

Vain yksi ryhmä dinosauruksista onnistui sinnittelemään katastrofin yli, ja niistä polveutuvat nykyiset lintumme. Höyhenpukuinen ja pelottava Velociraptor oli yksi niiden esi-isiä.

Share.

Comments are closed.