torstai, 26 toukokuun

Pystyykö Kreikka vastaanottamaan turistien tulvan – Santorini jo äärirajoilla

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Teksti ja kuvat Eero Nokela

Kreikan talouden pelastusrengas, kasvava turismi, uhkaa kääntyä itseään vastaan. Voiko maa vastaanottaa tänä vuonna 32 miljoonaa matkailijaa, kolme kertaa oman asukasmääränsä? Viime vuoden maailman saarikohteiden ykkönen, pieni Santorini on jo joutunut rajoittamaan sinne rantautuvien jättiristeilijöiden määrää.

Kreikan suosio jatkaa vakaata kasvuaan vuosi vuodelta. Viranomaisten huoli muutamaan kesäkuukauteen keskittyvän matkailun tuomista haitoista ei ole aiheeton. Maata vaivaa tänä kesänä muun muassa paha vesipula. Esimerkiksi Kykladien saariryhmään kuuluva Sifnos on jo ilmoittanut vedenkäytön rajoituksista: vesi loppuu siellä minä hetkenä hyvänsä koska talvi oli vähäsateinen eikä kesän poikkeuksellisista sateista ole nopeaa apua.

Santorinille saapuu päivittäin 3-5 jättimäistä risteilijää, jotka ankkuroituvat saaren länsirannikolle. Sieltä matkustajat tuodaan pikku veneillä satamaan, mistä loputon bussijono ”nostaa” heidät jyrkkää serpentiinitietä ylös saaren kapeille teille. Kaikkien päämäärä on jumalaisen kaunis Oian kylä. Sen kujilla liikkuu loputon kävijöiden jono aamusta iltaan. Kahviloihin ja taveroihin jonotetaan ja hiki virtaa. Nyt risteilijöiden määrää on ollut pakko rajoittaa. Santorini on Välimerellä liikkuvien risteilijöiden ehdoton käyntikohde.

Välimerellä risteilevät jättilaivat poikkeavat paitsi Santorinilla myös pohjoisempana sijaitsevalla Mykonoksella, jota pidetään myös kalliihkona kohteena. Sen uuteen satamaan voi kiinnittyä suurikin risteilijä ja samaan aikaan ankkuroitua edustalle useampikin.

”Emme voi vastaanottaa koko ajan enemmän ja enemmän matkailijoita”, huokaa poliitikko ja ympäristöaktivisti Nikos Hrysogelos. ”Miljoona turistia muutaman kesäkuukauden aikana on kerta kaikkiaan liikaa. Saarten infra ei kestä näitä määriä ja turismi kääntyy itseään vastaan, jos tuijotamme vain kasvavia kävijämääriä.”

Santorini ei ole kuitenkaan jäänyt sormi suussa ihmettelemään suosiotaan. Saari on kalliin kohteen maineessa, koska moni haluaa asua nimenomaan saaren läntisen kraateririnteen luksushotelleissa, joissa yö saattaa maksaa useita satoja euroja. Loistomajoitusta on tarkoitus rakentaa lisää, koska sille on selvää kysyntää. Toki edullisempaakin majoitusta löytyy saaren itäpuolelta. Santorinilta ovat peräisin muuten Kreikan kauneimmat postikortit.

Santorini on kehittänyt tehokkaan menetelmän poistaa suola merivedestä, mutta sen teho ei enää riitä.

Pormestari Nikos Zorzos kertoo, että Santorinille on rakennettu useita meriveden suolanpoistolaitoksia. Niistä rakenteilla oleva on maan suurin, mutta jo viiden vuoden sisällä sen tehokaan ei enää riitä jos veden kulutus jatkaa kasvuaan tätä vauhtia.

Kreikkalaiset ovat vihdoin ”uskaltaneet” nostaa arvonlisäveroa myös kymmenillä saarilla. Takavuosina jopa suosituimmat saaret, kuten Rodos ja Kreeta nauttivat alemmasta veroluokasta. Nyt ravintola- ja kahvilahinnoissa on alvia 24 %, ruokakaupoissa vero on 13. Hinnat eivät ole nousseet mielestäni viime vuosina, joten Kreikka on edelleen edullinen matkakohde.

Pääministeri Alexis Tsipraksen vasemmistohallitus ajoi läpi uuden matkailijaveron, jonka pelättiin säikäyttävän matkailijoita. Hui hai, 1,50 euron lisämaksu per huone vuorokaudelta on niin pieni, ettei sillä ole todettu olleen mitään vaikutusta kävijämääriin. 10,50 euron viikkovero peritään myös pakettimatkalaisilta uloskirjautumisen yhteydessä eikä sitä ole voinut maksaa etukäteen.

Mykonoksella matkailijamäärät kasvavat myös koko ajan, ja pienillä, sokkeloisilla kujilla liikkuminen on risteilijävieraiden rantauduttua lähes mahdotonta. Kaupungin kultakauppiaat sen sijaan hykertelevät käsiään.

Kreikan matkailutulot ovat pelastaneet maan talouden. Vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä matkailijamäärät ovat kasvaneet 500 prosenttia eikä loppua näy! Vuonna 2017 matkailutulojen osuus bruttokansantuotteesta oli 10,3 prosenttia, ja euroissa 17,3 miljardia, vaikka turistit eivät enää käytä yhtä paljon rahaa kuin aiempina vuosina.

Kreikan pääkaupunki Ateena saa osansa huimista matkailijamääristä. Sen kaduilla voi päivittäin nähdä sateenvarjojen ja kameroiden kanssa liikkuvia japanilaisia ja luksuskauppoihin rynniviä, merkkitavaraa ostavia kiinalaisia. Myös kaupungin huikeat museot saavat osansa kävijöistä, varsinkin uudehko Akropolis-museo, johon kannattaa varata riittävästi aikaa.

Share.

Comments are closed.