perjantai, 27 toukokuun

Nyrkillä töitä

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Surkuhupaisa sekoilu Helsinki-Vantaan lentokentällä on oiva esimerkki siitä, miten käy kun asialla on kolme eri viranomaista. Kukaan ei huomannut vielä kaksi viikkoa sitten, että mahdollisia koronatartunnan saaneita voisi tulla jokaisella lennolla, ei ainoastaan niillä muutamalla, joissa oli osallisena ulkoministeriö. Saapuvia lentoja voi päivittäin seurata vaikkapa Ylen teksti-tv:n sivulta 427, yksikään ”loma”- tai reittilento ei laskeudu tänne yllätyksenä.
Viime keskiviikkona joku ministeriössä huomasi, että kappas vaan, satamienkin kautta tulee matkailijoita ulkomailta. Tarttisko tehdä jotain? Pikavauhtia asetus voimaan ja niinpä varhain torstaiaamuna Helsingin satamissa harvoja tulijoita oltiin jo vastassa, tenttaamassa ja määräämässä karanteeniin.
Presidentti Sauli Niinistön ehdottomalla Nyrkillä olisi todella töitä. Pääministeri Sanna Marin (sd) on myöntänyt, ettei hallituskaan ole täydellinen. Olisiko sittenkin pitänyt hyväksyä Niinistön tarjous?

***

Ei tullut kahta miljoonaa

Edellisessä Ajassa-blogissa kerrottiin Nepalin matkailun teemavuodesta ja siitä, että Suomen passilla pääsisi poikkeustilanteessakin online-viisumilla. Ei pääse millään passilla, eikä Nepaliin tule tänä vuonna toivottua kahta miljoonaa matkailijaa. Maa on kiinni niin kuin muutkin valtiot. Taas hyvät tavoitteet matkailun teemavuodesta köyhässä maassa romuttuivat, viimeksi ne vei maanjäristys.

***

Pakettimatkat levällään

Kesän pakettimatkojen kohtalo on täysin auki. Monet matkanjärjestäjät ovat ilmoittaneet peruvansa alkukesän matkat, mutta korostaneet, että heti kun koronatilanne helpottaa, tuotanto-osastot pistävät täyden höyryn päälle ja matkoja aletaan työstää varattavaksi.
Selvää on kuitenkin jo nyt, että kaikkiin kohteisiin ei tulla tänä vuonna missään tapauksessa järjestämään pakettimatkoja. Matkanjärjestäjistä suurin, Aurinkomatkat, ilmoitti vetävänsä pois tarjonnasta kohteita Bulgariasta, Espanjasta, Italiasta, Itävallasta, Turkista ja kolme kohdetta Kreikasta, Skiathos, Skopelos ja Zakynthos.

***

Kuinka monta konkurssia?

Matkailuala elää nyt historiansa kriittisintä aikaa. Vaikka valtiovalta on luvannut helpotuksia, ne eivät varmasti riitä, ja konkurssit uhkaavat monia.
Huolestuttavinta on ennakkomaksujen kohtalo. Matkatoimistot ovat maksaneet ennakkomaksuja lentoyhtiöille, hotelleille ja oheispalvelujen tuottajille. Mitä nyt noille maksuille tapahtuu?
Myönteinen asia ovat voucherit, joilla peruutetun matkan tilalle voi varata myöhemmin uuden. Myös matkustajat itse ovat ehdottaneet matkansa siirtämistä.
Matkailun osuus bruttokansantuotteesta Suomessa on 2,7 prosenttia.

***

Kirjoittajien mielipiteet ovat matkailutoimittajien ja Killan hallituksen jäsen ten henkilökohtaisia.

Share.

Comments are closed.