torstai, 26 toukokuun

Matkailun piina jatkuu: missä viipyvät hallituksen päätökset kesän, joulun ja talven matkailuun?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koko Suomen matkailuala, suomalaiset ja matkailijat odottavat kuumeisesti valtion toimia matkailun avaamiseksi. Nyt pelätään, että jo yli vuoden kestänyt ahdinko jatkuu loppuvuoteen ja joulun sekä koko ensi talven matkailuun. Kummastusta herättää sekin, ettei esimerkiksi Lapissa menetetyt 10 000 matkailun työpaikkaa kiinnosta Suomen hallitusta. 

Teksti Jorma Aula, matkailutoimittaja

Kuva Visit Rovaniemi

Matkailualalla ihmetellään hallituksen erilaisia toimia riippuen, mistä yrityksestä on kysymys. Kun Stora Enso ilmoitti lopettavansa Veitsiluodon tehtaan, ministeri kiiruhti paikalle luvaten ”kaikki mahdolliset toimet” henkilöstön tilanteen parantamiseksi. 

Hyvä jos edes 700 työpaikkaa kiinnostaa, kun matkailun kymmenen tuhannen menetetyn työpaikan puolesta ei korvia lotkauteta. 

Suomessa on useita kuntia, jotka ovat täysin tai lähes täysin riippuvaisia matkailusta ja satoja ellei tuhansia ahdingossa pyristeleviä matkailuyrityksiä. Matkailuväki on irtisanottuna, lomautettuna tai vaihtanut täysin alaa, joten matkailulla on seuraavaksi ongelma, mistä saadaan osaavaa väkeä.

”Toive olisi, että hallitus tekisi jotain ja viestisi selkeämmin”, sanoi Lapland Hotels -ketjun johtaja Pertti Yliniemi Lapin Kansassa (30.4.2021). 

Matkailuala odottaa nyt hallitukselta selvää suunnitelmaa siitä, miten ja millä ehdoin Suomeen pääsee ja mikä on se päivämäärä?

Koko Suomen kysyntää lisää maamme hyvä koronatilanne. Meille olisi tulossa matkailijoita ulkomailta, mutta millä ehdoilla he tänne pääsevät, on täysin epäselvää. Kesä on ulkomaalaisten matkailijoiden kannalta pian menetetty, päivä toisensa jälkeen syksy; ruska ja syksyn revontulet karkaavat käsistä ja nyt on valumassa jo joulukin, ellei nopeasti saada päätöksiä.

Ulkomaiset matkanjärjestäjät myyvät talvea

Ulkomailla toimivat matkanjärjestäjät ovat myyneet talvea alkukeväästä alkaen. Kiivaimmillaan se on lähikuukausina, mutta Suomessa ei tiedetä miten ja milloin.

Matkailuala odottaa nyt hallitukselta selvää suunnitelmaa siitä, miten ja millä ehdoin Suomeen pääsee ja mikä on se päivämäärä? Lentoliikenne on avautumassa ja esimerkiksi Finnairin ulkomaan kohteet jo kesän osalta kaikkien tiedossa. Nyt on vaarana, että nopeat syövät hitaat ja Suomi tipahtaa pelistä jo ennen lähtöviivaa.

Pohjois-Euroopan merkittävin luksusmatkailuun keskittynyt matkanjärjestäjä Luxury Action on tänään vedonnut Suomen hallitukseen, että matkailu vapautettaisiin, kuten on tehty Islannissa.
”Koronasta elpymisessä Suomen tulisi olla ensimmäisten joukossa ja sallia terveysturvallinen matkailumalli, jotta emme jää matkailumaana naapurimaiden ja kilpailijoiden varjoon”, yrityksen vetoomuksessa todetaan.

Lue myös:

http://tinyurl.com/2e7av8r6

 

 

Share.

Comments are closed.