perjantai, 27 toukokuun

Laatokka kutsuu rannoilleen – viikon risteilyllä näkee paljon

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Laivan aurinkokannella alkaa soida Vapaa Venäjä ja Juri Andropov lipuu Pietarin satamasta Nevajokea pitkin kohti Laatokkaa, Euroopan suurinta järveä. Vajaan viikon risteily on alussa.

Teksti ja kuvat Reijo Härkönen

Joki- ja järviristeilyt ovat suosittuja Venäjällä. Esimerkiksi tällä yhtiöllä 25 laivaa seilaa pitkin Venäjän jokia ja järviä. Meillä Suomessa ei tällaisia matkoja ole tarjolla. Nimensä laiva sai Juri Andropovilta, joka oli Venäjän salaisen poliisin KGB:n johtaja ja lyhytaikainen puolueen pääsihteeri.

Aleksanteri Syväriläisen luostari oli sodan aikaan Suomen armeijan hallussa.

Välimatkat laiva tekee yleensä yöaikaan. Pietarin jälkeen ensimmäinen kohde on Lotinapelto, venäjäksi Lodeynoje Pole. Lotinapelto Syvärijoen, venäjäksi Svir, varrella ei koskaan ole kuulunut Suomelle, mutta sota-aikaan Suomen joukot miehittivät alueen ja Aleksanteri Syväriläisen luostarin. Alexander Svirski perusti luostarin 1600-luvulla.

Luostarin opas puhuu turhankin pitkään luostarin tarinaa, Raamatun opetukset ovat jo tuttuja suomalaisille, mutta ehkä eivät ateistivenäläisille. ”Suomen armeija oli jatkosodassa täällä ja oli täällä natsejakin. Onneksi suomalaiset eivät tuhonneet mitään”, sanoo opas Vladimir. Pahempaa tuhoa ovat tehneet kommunistit. Vallankumouksen jälkeen luostarista tuli kolhoosi ja poliittinen vankila.

Luostari on korjattu nyt komeaan kuntoon. Munkkeja on 25 ja turisteja tungokseen saakka. Suurin osa kävijöistä on venäläisiä.

Mandrogi on kuin Seurasaari

Mandrogin saari muistuttaa museokylää kymmenine taloineen. Jos on käynyt Nurmeksen Bomballa, rakennukset ovat tuttuja. Kiinnostava on Vodkamuseo tuhansine pulloineen ja maisteluineen. Kun laiva pysähtyy tänne iltapäivällä, kävellään kylää läpi ja eläintarhaan, johon on pelastettu kymmeniä eläimiä. Hauskin on piikkisika.

Mandrogin turistisaarella esiintyi vauhdikas Moskovan Aika -yhtye.

Ilta-ateria on varsinainen turistipyydys, kaikkien tänne pysähtyneiden laivojen matkustajat ovat täällä pitkissä pöydissä. Tarjoilut on täysi fiasko, mutta sen korvaa ohjelma. Kolmihenkinen Moskovskoje Vremja eli Moskovan Aika antaa esityksen, joka ei unohdu, on kansanmusiikkia ja räjähtävää klassista balalaikalla ja hanurilla. Yhtye myy myös cd-levyään, joka ei inahdakaan, ainakaan Suomessa.

Joskus kun kuuntelee venäläistä historiantulkintaa, jää suomalaiselta suu auki.

Puolenpäivän jälkeen ollaan Sortavalassa. Ruskealan marmorilouhos suljettiin Neuvostoliiton romahduksen aikaan, ja yksi syy oli kiven huono laatu. Nyt Ruskeala on suosittu turistikohde, jossa päivittäin voi käydä 6 000 ihmistä. Paikkaan tutustutaan kävellen, ja järvellä voi veneillä, tai ottaa minuutin mittaisen köysiliidon laidalta toiselle. Oppaamme Valentina tuntee paikan hyvin, kun oli nuorempana töissä louhoksella. Bussissa palatessa on toinen opas, jolle ei ollut vielä selvinnyt, kuka aloitti talvisodan.

Sortavalassa olisi ollut hyvä viettää aikaa enemmänkin, mutta Suomeen tuleva tie on remontissa ja joutuu joskus odottelemaan puolikin tuntia paikallaan matkalla Ruskealaan. Sortavalan vanhakaupunki on kiinnostava suomalaisine funkkistaloineen. Pikakäynti puutaiteilija Kronid Gogolevin museossa jää ainoaksi.

Valamo on Putinin paikka

Seuraavana aamuna ollaan Valamossa. Iso laiva ei pääse kovin lähelle rantaa, joten sinistä savua tupruttava Meteor-kantosiipialus vie perille. Valamo on uususkovaisen Vladimir Putinin vakituinen vierailukohde, myös pari päivää ennen meidän vierailuamme.

Valamon pääkirkko ja luostari ovat myös Vladimir Putinin vakiokohde.

Valamon luostarissa ja Kristuksen kirkastuksen kirkossa komeaääninen mieskuoro antaa pienen konsertin. Opas kertoo, että luostari pyrkii ekologisuuteen, on aurinkopaneelit ja sähköauto. Suomen aika tulee hyvin selostetuksi, eikä opas-Olga sekoile neuvostokäsitysten outouksiin. Ainoa paikka Laatokalla, jossa on esitteitä suomeksi ja englanniksi on Valamo, muualla pitää selvitä venäjällä tai suomalaisella matkaopaskirjalla. Kuuden kilometrin kävelykierros vie neljään skiittaan luostarisaarella; skiitta on sivuluostari.

Keski-ikäisiä venäläisiä

Laatokan risteilyllä asiakaskunta on keski-ikäisiä venäläisiä. Ravintolassa hyvä drinkki ja 50 ml Ararat-konjakkia maksavat 300 ruplaa: yksi euro on 72 ruplaa. Ohjelmaa on moneen makuun.

Pietarin jokisatamaan on hieman hankala mennä. Ensiksi metrolla, ja sitten pitäisi löytää transitbussi. Taksi metrolta satamaan maksaa 300-500 ruplaa. Ryhmille matkatoimisto hoitaa kuljetukset.

Palvelun pisteet

Juri Andropov-laiva saapuu Lotinapeltoon Pietarista. Laiva on tehty Saksassa 1989.

 

Palvelu laivalla ****

Ateriat laivalla ****

Ohjelmat laivalla *****

Laivan hytit **

Laivan oleskelutilat ****

Ohjelmat maissa ****     

Ateria Mandrogissa *                               

Ruskealan marmorilouhos Sortavalassa on suosittu turistikohde.

Ohjelma Mandrogissa ****

Matkareitti

Pietari-Lotinapelto/Lodeynoje Pole-Mandrogi-Sortavala-Valamo-Pietari

Valamon luostarissa esiintyi vierailijoille jykevä-ääninen mieskuoro.

Share.

Comments are closed.