perjantai, 20 toukokuun

Ilmastomatkailua – suuntaamalla matkailua
kestävämpään suuntaan

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

Samalla viikolla kun julkistettiin kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti, osallistuin kahteen muuhun aihetta sivunneeseen tilaisuuteen. CWT Carlson Wagonlit Travel kertoi matkailutrendeistä, ja Intian matkailuviranomaiset omista tulevaisuuden näkymistään. Molemmissa selvityksissä matkailu näytti vahvaa kasvua, etenkin Intialle.

Olen toki osallistunut matkailu- ja ilmastoaihetta koskevaan keskusteluun jo aiemminkin. Taannoin aiheutui keskustelua siitä, kun Maaseudun Tulevaisuudessa epäilin Ruotsin lentoveron järkevyyttä. Samaa veroa on ehdotettu Suomeenkin. Nyt jokainen voi meilläkin vapaaehtoisesti maksaa oman veronsa.

Mutta Intiasta; nyt se on 7. suurin matkailumaa. Vuoteen 2025 mennessä Intia nousee maailman suurimmaksi ilmailumarkkinaksi. Kaukana ovat ne ajat, kun Delhin lentokenttä oli maailmanlopunpaikka, jonka päihitti vain jokin Mogadishu.

Ei matkailua tietenkään voi rajoittaa, mutta sitä voi suunnata kestävämpään suuntaan. En mene koskaan viiden tähden hotelliin, Intiassa tai muuallakaan, joka tuo suuren osan ruoasta ulkomailta ja kaiken viskin vaikka Irlannista. Pahimmillaan se vie myös kaiken lähikylien veden. Moni hyvä hotelli köyhässä maassa on jo löytänyt lähiruoan. Nepalissa kävin hotellissa, joka ostaa kaiken ruoan kuten maidot, munat, lihan ja juustot lähikylistä. Vaellusoppaat ovat oman kylän poikia. Yhteistyö näkyy kylien elintasossa. Lapsetkin menevät kaikki kouluun.

Lentämistä ei voi lopettaa, mutta vähemmänpäästöisiä koneita on jo paljon. Työmatkoille ei aina tarvitse lähteä lentämällä, vaan voi järjestää videoneuvottelun, totesimme CWT:n tilaisuudessa.

Kun nyt satun olemaan myös metsänomistaja Pohjois-Karjalasta, olisivatko minun puuni myös osaltaan hillitsemässä ilmastopaineita. Silloin voisi matkustaa vaikka Intiaan paremmalla omallatunnolla.

Reijo Härkönen

Kirjoittaja on Matkailutoimittajien Killan puheenjohtaja

Share.

Comments are closed.