perjantai, 27 toukokuun

Helena Petäistön uutuuskirja vie lukijan kolmeen EU-kaupunkiin

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tuskin liioittelen kun väitän, että EU-kirjeenvaihtaja Helena Petäistön kirjan julkistaminen oli yksi viikon huipputapahtumista. Harvoin kirjajulkkareissa nähdään kaksi ministeriä, valtakunnan tapakouluttaja ja joukko päätoimittajia tavallisista median edustajista puhumattakaan.

Teksti ja kuvat Eero Nokela

Eikä keitä tahansa ministereitä: itse entinen pääministeri Paavo Lipponen istui eturivissä Otavan päämajaan kyhätyssä ”tv-studiossa”. Vahvasti EU-taustainen Pertti Salolainen taas ryntäsi sisään tilaisuuden viime minuuteilla kun Petäistön nimmaria kirjaan yhä jonotettiin.

Helena Petäistöä haastateltiin television malliin, kaikilla oli mikrofonit eikä vain näön vuoksi. Otavalaiset saivat kirjailijan kertomaan muisteluja ja paljastamaan salaisuuksiaan niin Brysselistä, Strasbourgista kuin Luxemburgistakin. Kaikista kolmesta EU-kaupungista hän ehti raportoida meille peräti 25 vuotta.

Strasbourg on Helena Petäistön suursuosikki – oikea helmi Euroopan sydämessä.

Me ajattelemme helposti, että Bryssel on ruma, Luxemborg vähintään outo, vain Strasbourgin voisi pistää matkakohdelistalleen. Väärin. Petäistö kehuu Brysseliä mutkattomaksi, Luxemburg, hänen suosikkinsa se vasta hauska kaupunki onkin – siellä ”rotkon” pohjalla tapahtuu kaikenlaista – ja Strasbourg oikea helmi Euroopan sydämessä.

Ryhmyri Boris Johnson

Neljännesvuosisadassa ehtii tavata monenmoisia veijareita, niin herroja kuin daamejakin. Kun Petäistöltä kysyttiin, mitä mieltä hän on nykyisestä brittipääministeristä Boris Johnsonista, piti kirjailijan palata aikoihin kun tämä Jukolan Jussi -pörröpää, Daily Mirrorin toimittaja ryntäsi pressibaariin kuin rajuilma. Ison miehen saapumista kun ei voinut olla huomaamatta. Jo tuolloin Johnsonilla oli tapana sanoa, että liiat faktat pilaavat hyvän uutisen.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperällä ja Helena Petäistöllä riitti juttua. Suonperä kertoi Tapaseuran palkinneen juuri Suomen MM-Leijonajoukkueen Vuoden käyttäytyjät -palkinnolla.

 

 

Harva meistä tietää, että vasta 1993 EU:ssa saatiin aikaiseksi yksimielinen päätös siitä, että EU:n päämaja tulee sijaitsemaan Brysselissä. Toki ne jättimäiset toimistotalot oli jo rakennettu. Belgia otti riskin, se ilmoitti voivansa käyttää kokonaisen kaupungin osan täyttämiä kortteleita omiin tarkoituksiinsa jos päämaja menisi sivu suun.

Kaikista kolmesta kaupungista Petäistö vinkkaa niin omansa kuin ystäviensäkin suosikkipaikat. Julkkareissa Paavo Lipponen heitti väliin omia kommenttejaan, ja välillä tuntui kuin näillä kahdella olisi paljonkin kerrottavaa yhteisistä vuosista, mutta me sivulliset saatoimme hän hörähdellä hyväntahtoisesti.

Kirja on mainio matkakumppani ja oiva lahjakirja ”Euroopan Bermudan kolmiosta”. Historiaakin siinä on kelpo pläjäys. Kirja päättyy osion ”Kaiken nähneelle vielä jotakin”, kiitos siitäkin.

Bryssel – Strasbourg – Luxemburg à la Helena Petäistö (Otava, 336 s)

 

Share.

Comments are closed.