perjantai, 27 toukokuun

Beatles villitsee yhä Liverpoolissa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

The Beatles soitti viimeisen keikkansa Liverpoolissa 1965 ja hajosi viisi vuotta myöhemmin. Kun alkuperäistä ei enää ole olemassa, maailman Beatlesfanit tekevät pyhiinvaellusmatkan Liverpoolin Beatleweekille joka elokuu nähdäkseen kymmeniä tribuuttitbändejä ja muusikoita, jotka suurella sydämellä kunnioittavat soitollaan maailman upeinta yhtyettä.

Teksti Harri Nyman

Kuvat Harri Nyman ja Aki Schadewitz

Cavernin sisäänkäynti Mathew Streetillä on kohtuullisen
huomaamaton.

Cavern Club Liverpoolin keskustassa on tietysti paikka, missä pääseelähimmäksi ​Beatlesin
​60-luvun tunnelmaa. Kierreportaat vievät alas ahtaaseen tiilikellariin, jossa musiikki pauhaa ja hiki virtaa. Cavern on rakennettu uudelleen samanlaiseksi ja lähes samaan paikkaan kuin
alkuperäinen. Tosin klubia on laajennettu toisella ja isommalla esiintymislavalla. Vastapäätä ​Mathew Streetillä on myös uusi ​Cavern Pub.

”Cavernin lavalla on aivan mieletön fiilis, kun ihmiset ahtaassa tilassa laulavat ja tanssivat mukana”, sanoo ​Beatleweekillä viime vuonna esiintynytl ohjalaisen​ Tinos -yhtyeen kitaristi ​Kari Aulo​.

Lohjalaisyhtye Tinos Cavernin lavalla. Kuva Aki Schadewitz.

”En ikinä odottanut että pääsen Cavernille soittamaan, mutta siellä oltiin, ja tänä kesänä meidät on kutsuttu sinne uudestaan”, sanoo Aulo, joka on soittanut bändissä vuodesta 1966. Cavernin keikka on tuonut yhtyeelle myös kutsuja muille Beatlesfestareille.

Cavern on Beatlesmatkalla Liverpooliin tietysti pakko nähdä. Mutta eivät Beatles-kohteet siihen jää. Beatleweekillä bändejä soittaa eri paikoissa Liverpoolin keskustassa, ja kun 60-luvun musiikkia on kuullut tarpeeksi ja on
bilettänyt samanmielisten seurassa pikkutuneille asti, on Beatles-historian vuoro.

Beatlesin legendaarisen albumin, Abbey Roadin, levyttämisen 50-vuotisjuhlaa vietetään elokuun Beatleweekillä.

Magical Mystery Tour vuoden ympäri

Kun Paul McCartney esiintyi viime vuonna Liverpoolissa, hän signeerasi myös Penny Lane -kyltin.

Kiertomatkoja Beatleille tärkeisiin kohteisiin järjestetään ympäri vuoden, ei vain Beatleweekillä. Itse hyppäsin ​Magical Mystery Tourin bussiin ja näin kahdessa tunnissa musiikin kautta minulle tärkeitä paikkoja. ​Penny Lane, Strawberry Fields, kaikkien nejän Beatlen kotitalot ja kirkon, jossa ​John​ ja Paul​ ensi kertaa kohtasivat.​

Paul McCartneyn lapsuudenkodissa syntyi John Lennonin kanssa Beatlesin alkukauden lauluja. Turistiryhmiä on naapurien harmiksi päivittäin.

 

 

Tärkein oli omasta mielestäni nähdä ja aistia se ympäristö jossa yhtyeen jäsenet elivät oman nuoruutensa ja jossa Beatlesmusiikki syntyi. Kaikki nuo Liverpoolin lähiöalueet ovat edelleen aika lailla saman näköisiä kuin 1960-luvulla, Penny Lanelta löytyy esimerkiksi parturi ja autokatos jossa bändin jäsenet vaihtoivat bussia päästäkseen toistensa luokse harjoittelemaan ja myöhemmin soittamaan Cavernille.

The Beatles Story-museo on antoisa aikamatka Beatlesin maailmaan.

Beatles-museoita löytyy Liverpoolista kaksikin.​ The Beatles Story vie ​Albert Dock -satama-alueella monipuoliselle aikamatkalle 60-luvulle, uudempi Magical Beatles Museum Cavernin lähellä keskittyy enemmän yhtyeen ensimmäisen rumpalin ​Pete Bestin​ aikaan ja esineistöön. Ihmekös tuo, museon on nimittäin perustanut Peten veli ​Roag Best.

Beatles-matkailu on Liverpoolille tärkeä

The Beatles -yhtyeen ja Beatleweekin merkitys Liverpoolin matkailulle on
suuri.

Beatleweekillä järjestetään myös iso kirppis Adelphi-hotellissa, jossa pidetään myös Beatles-aiheisia seminaareja.

”Beatles on oleellinen osa Liverpoolin turistibisnestä kun tänne kuitenkin saapuu tuhansia matkailijoita Beatlesin vuoksi joka vuosi”,sanoo ​Heikki Lehtonen​, joka on ollut säännöllisesti paikalla 1990-luvulta lähtien.

”Päästäkseen Beatles-kartalle kannattaa varsinkin ensikertalaisen osallistua päivittän järjestettäville opastetuille Beatles-kiertoajeluille. Ja onhan kaupungissa on paljon muitakin historiallisia kohteita Beatlesin lisäksi”.

Liverpoolissa tunnustetaan kahta väriä: punaista ja sinistä.

Liverpool on tietysti myös jalkapallokohde, ja Liverpoolin ja ​Evertonin väritovat vahvasti esillä Liverpoolin keskustassa. Lippuja varsinkin Liverpoolin otteluihin on kuitenkin vaikea saada. Beatleweek järjestetään tänä vuonna 21.-27. elokuuta, ja festivaalin aikana keskitytään erityisesti Beatlesin viimeisen yhdessä levytetyn albumin ​Abbey Roadin 50-vuotisjuhliin.

 

Lippuja tapahtumiin ja hotellihuoneita on hyvin saatavilla, ja pubeja löytyy joka lähtöön. Sen sijaan ​Finnairin suorat lennot Helsingistä ​Manchesteriin ovat varsin kysyttyjä ja hinnat sen mukaiset. Manchesterin kentältä pääsee Liverpoolin junalla tai bussilla.

 

Lisätietoja:

http://​www.internationalbeatleweek.com

 

Share.

Comments are closed.