lauantai, 28 toukokuun

A380. Berliini. Matkailujournalismi.
Tripadvisor. Nobblesneri.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

 

A380 ei kohta lennä

Edellisessä blogitekstissä kerroimme legendaarisen Boeing 747-jumbon jäämisestä maahan. Nyt on seuraavan vuoro.
Airbus A380 on ollut maailman suurin matkustajakone. Se lensi ensilennon 2005, mutta nyt sekin on tullut tiensä päähän. Ranskan Toulousessa valmistetun koneen viimeinen yksilö valmistuu 2021. Air France jo ilmoitti lopettavansa A380:n käytön reiteillään, Lufthansa pistää koneet seisomaan ainakin pahimman matkaustajakadon ajaksi.

Jumbojen jälkeen suurten matkustajakoneiden hautausmaalle lennätetään kaksikerroksiset Airbus A380 -koneet.

Puhutaan vihreistä lentokoneista ja hiilineutraaleista polttoaineista. Turha odottaa, että pitkään aikaan tällaista saataisiin sovelletuksi matkustajakoneisiin. Myös vety on noussut esille tulevaisuuden lentokonepolttoaineena.

****

Brandenburg avautuu

Luulitteko, että saksalaiset ovat täsmällisiä ja asiantuntevia? Tämän sai unohtaa ainakin Berliinin uuden lentokentän kohdalla. Brandenburg on myöhässä yhdeksän vuotta ja avautuu vasta lokakuun lopussa. Naurattaisi ellei itkettäisi mm. sellainen, että yötäpäivää tyhjällä kentällä palavia valoja ei voinut katkaista, kun valokatkaisijaa ei löydy.
Hyvästi maineikas Tegelin kenttä, jo natsien ajoilta. Se sulkee marraskuussa. Noh, meidän suomalaisten ei kannata kovin paljon röyhistellä tällä asialla – saksalaisten kuullen, meidän oma brandenburgimme kun on tuo yhä keskeneräinen ydinvoimala.

****

Matkailujournalismia vai ei?

Toimittajien ammattilehdessä Journalistissa on kirjoitettu matkailujournalismista. Lehden mukaan Suomessa ei tällaista lajia kuin matkailujournalismi ole.
Pitääpä lukea mitä kirjoitetaan. On kaksi tapaa kirjoittaa matkailujuttuja, ensiksi on se oikea eli journalistinen tapa. Sitten ovat bloggaajat. He ovat niitä, jotka pyytävät ilmaisia hotelliöitä, ilmaisia lentomatkoja ja muuta vastikkeena teksteistään. Ja arveletteko, että näissä teksteistä olisi kriittistä sanaakaan, vaikka maksettu palvelu olisi mennyt harakoille?
Arvoisa Journalisti ja sen avustaja, kannattaisi ymmärtää (oikeaa) journalismia.

****

Kritiikistä vankilaan

Tämän kirjoittajakin kirjoittaa silloin tällöin arvosteluja Tripadvisoriin. Hotelleista. Lennoista. Ravintoloista. Monesti myönteistä, mutta ei aina.
Tiedämme, että Thaimaassa nämä sananvapausasiat eivät ole aina samalla tolalla kuin meillä. Monarkian arvostelu on tietysti rikos.
Ulkomaalainen henkilö äityi arvostelemaan Triparvisorissa eräällä saarella saamaansa palvelua hotellin ravintolassa. Alkuperäinen aihe oli yksinkertainen, oman viinipullon avausmaksu. Avausmaksu on normaali ja laillinen, kun tuo oman pullon mukanaan.
Ulkomaalainen henkilö piti kuitenkin ravintolan asiakaspalvelua huonona, kirjoitti siitä, ja Thaimaan viranomaiset laittoivat hänet putkaan kunnianloukkauksesta.
Ainakin tämän kirjoittaja aikoo kirjoittaa rehellisesti Thaimaankin ravintoloista, pidätyksen uhallakin.

****

Uutta uljasta Tallinnaa

Tämän kirjoittaja ehti pyörähtää Tallinnassa ennen kuin rajat pistettiin kiinni. Tai eihän niin tapahtunut, toki laivat kulkevat mutta palattua pitäisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin pariksi viikoksi. Onkohan koskaan Viru-hotellin baari ollut näin autio kuin se nyt oli?
Viking Gabriellan aamuvuorolla (nyt se tuuraa Amorellaa) Tallinnaan, XPRS:llä takaisin. Runsas aamiainen tarjottiin pöytiin, sunnuntai-iltapäivän paluulaivalla lämmiruokabufeeta  ei ollut tarjolla, vaan pieniä suupaloja ja salaattia. Väljää, tasaista myrskyn jälkeen. Satamasta lyhyt kävelymatka Ilmarine-hotelliin Pohja pst:n varteen. De luxe -huone sijaitsee pihan puolella, vilkkaan liikenteen äänet eivät kuulu, tilaa on ja rauhallista.
Fotografiskan koskettava, kanadalaisen, myös rock-muusikkona tunnetun Bryan Adamsin kahdesta näyttelystä toinen kuvaa julkisuuden henkilöitä ja toinen Irakin-sodan vammautuneita amerikkalaissotilaita. Sitten onkin aika siirtyä kattoterassiravintolaan, josta aukeaa koko Tallinna. Kiireetön makunautinto ja ystävällinen palvelu. Myöhäinen lounas kahdelle, alku- ja pääruoat juomineen maksoi, 52,40 e. 
Toisen illan kruunaa kivenheiton päässä hotellista sijaitseva Korsten Kitchen -ravintola. Sinne on helppo löytää kun hakee katseellaan alueen korkeinta savupiippua, siitä nimikin. Kulttuurikattila-rakennukseen karusti sisustettu ravintola saa jopa 4,5 tähteä Tripadviserilta, eikä ihme. Pistäkää nimi muistiin, maukasta ja erilaista.
Hotellin vastaanoton mukaan käyttöaste on 37 prosenttia, kaikkiaan Ilmarinessa on 150 huonetta. Kaiken tietäviin virkailijoihin tottuneina jäimme miettimään koska nuori daami on viimeksi ajanut ratikalla. Hänen mukaansa lipun voi ostaa kuljettajalta. Valistamme häntä kertomalla, että etuoven kautta ei ole vaunuun nousemista, paksu ketju estää kaikenlaisen asioinnin kuljettajan kanssa. Siispä matkakortin lataamiseen R-kioskille, vaikka matkan voi maksaa myös luottokortilla lukulaitteessa.
Kiireettömän Tallinnan-reissun kruunaa reipas kävely Kalamajan kaupunginosan uudelle Nobblesnerin alueelle. Kävijä ällistelee värikkäitä taloja, joista yhtäkään ei voisi kuvitella rakennettavaksi Suomeen. Kahvilan terassilta voi seurata sataman yhä vilkasta laivaliikennettä syyskuun puolivälissä.

****

Valta vaihtuu Finnairin mediaosastolla

Yli kymmenen vuotta Finnairin viestinnästä vastannut johtaja Arja Suominen jättää paikkansa. Tilalle on nimitetty jo jonkin aikaa mediasuhteista vastannut johtaja Päivyt Tallqvist. Kilta kiittää Arjaa hyvästä yhteistyöstä ja toivoo sen jatkuvan Päivytin kanssa. Tähän kohtaan pätee hyvin tämä toivotus: Mainiota tähän asti, onnea myös jatkuvasti, arvon daamit.

****

Kirjoittajat ovat Matkailutoimittajien Killan jäseniä ja mielipiteet heidän omiaan.

 

 

Share.

Comments are closed.